02188695864
شهرک غرب، بلوار فرحزادی، بالاتر از بلوار دریا، کوچه بهاران ۲، پلاک ۵۳ (روبروی مرغ سوخاری کوپال)، واحد ۲
شنبه تا پنج شنبه: 10 صبح تا 9 شب
drmohammadi
logo ×

ارتودنسی ثابت ( فلزی) - کلینیک دندانپزشکی دکتر شهاب محمدی

منتشر شده در: 1396/08/03

بروزرسانی شده در: 1402/05/18

ارتودنسی ثابت یا فلزی یکی از روش های درمان در دندانپزشکی به حساب میاید که در آن به اصلاح مشکلات عدم تراز دندان ها و نامرتب بودن دندان ها پرداخته می شود. در این روش سعی بر آن است تا دندان ها در یک ردیف و یک خط قرار گرفته و دارای توازن شوند.

در ارتودنسی ثابت یا فلزی از بریس های فلزی جهت وادار کردن دندان ها برای قرار گرفتن در یک خط استفاده می شود. در واقع بریس های فلزی برای اعمال فشار به دندان ها بر روی آنها قرار می گیرند. 

قدیمی ترین روش برای درمان نامرتب بودن دندان ها، استفاده از بریس فلزی سنتی است و در واقع یکی از پایه های اصلی در انجام ارتودنسی ثابت، استفاده از بریس های فلزی است که هم اکنون نیز مورد استفاده قرار می گیرد و در موارد مشخص کاربرد دارد. 

امروزه اما به دلیل پیشرفت چشمگیر علم دندانپزشکی و ارتودنسی، و باز شدن دریچه های جدید علم به سوی همه افراد جامعه، انواع مختلفی از بریس ها طراحی و تولید شده اند و در اختیار همگان قرار گرفته اند.

انواع ارتودنسی ثابت 

چهار نوع رایج از ارتودنسی ثابت وجود دارد:

  • ریس سنتی و فلزی
  • بریس لینگوال
  • بریس سرامیکی
  • بریس دیمون

بریس سنتی و فلزی

از قدیمی ترین و پایه ای ترین دستگاه های مورد استفاده در ارتودنسی ثابت، بریس های فلزی می باشند. در واقع استفاده از این بریس ها دارای تاریخچه و قدمت بالایی است و اولین انتخاب دندان پزشکان برای رفع نامرتبی و کجی دندان ها در ایام گذشته، استفاده از بریس های فلزی بوده است.

بریس های فلزی از سه بخش اصلی زیر تشکیل شده اند:

براکت:

براکت ها در واقع قطعه های کوچک هستند که بر رو سطح دندان ها قرار میگیرند. این براکت ها در سطح جلو یا عقب دندان ها توسط چسب مخصوص و سیمان ویژه ای وصل می شوند.

سیم ارتودنسی:

سیم ارتودنسی،دارای قوس هایی می باشد که براکت های نصب شده بر روی سطح دندان ها را به یکدیگر وصل میکند. با استفاده از این سیم ها نیرو و فشاری که نیاز است به دندان وارد شود تا به صورت صاف قرار گیرند را متخصص ارتودنسی به دندان وارد میکند تا دندان ها جابجا شوند و به صورت صاف در مکان اصلی خود ثابت شوند.

بند:

بندهای ارتودنسی نقشی جهت ایجاد تعادل و توازن دارند که از آنها به عنوان لنگر نام برده می شود. این بندها مانع ایجاد فشار زیاد بر روی دندان ها می گردد و بین دندان هایی که بسیار به هم نزدیک هستند، فاصله می اندازد.

همچنین این بندها محلی جهت اتصال سیم ارتودنسی هستند.

براکت لینگوال

براکت لینگوال یا پشت دندانی دقیقا مشابه همان بریس  فلزی است، با این تفاوت که بریس های فلزی در جلوی سطح دندان قرار می گیرند و کاملا مشخص هستند ولی براکت های لینگوال پشت دندان ها نصب می شوند و در ظاهر دیده نمی شوند. در واقع این بریس ها اصلا در دهان شما قابل دیدن نیستند.

در حقیقت، شما به عنوان فردی که از روبرو به بریس های فلزی سنتی نگاه می کنید کاملا متوجه وجود ارتودنسی در دهان فرد می شوید و این در حالی است که بریس های لینگوال در سطح پشتی دندان قرار می گیرند و افراد دیگر متوجه ارتودنسی در دهان شما نمی شوند.

به دلیل این ویژگی، بریس لینگوال را جزو ارتودنسی نامرئی نیز به حساب می آورند.

براکت سرامیکی

براکت سرامیکی نوعی بریس است که در تولید آن از جنس سرامیک استفاده شده است. بریس های سرامیکی همرنگ دندان هستند و در گروه ارتودنسی نامرئی قرار می گیرند. 

برخلاف بریس لینگوال که در دهان اصلا قابل تشخیص نبود، بریس سرامیکی به سختی قابل تشخیص است اما نسبت به بریس لینگوال در دهان مشخص تر می باشد.

این نوع از بریس ها به دلیل قابل تشخیص نبودن، در بین بزرگسالان محبوب تر هستند و تمایل به استفاده از این بریس در آنها بیشتر است. 

بریس دیمون

یکی از جدیدترین و تاثیرگذارترین روش های ارتودنسی ثابت، میتوان به ارتودنسی با بریس دیمون اشاره کرد. این بریس ها دارای ساختار جالب توجهی هستند.

بریس دیمون یا بریس خود تنظیم کننده، ساختاری مشابه با بریس های فلزی دارند اما در واقع سیم های قوسی شکلی که بین براکت ها به کار رفته، دارای خاصیتی است که می تواند به صورت آزاد و راحت بین براکت ها جابجا شود.

ارتودنسی دیمون را ارتودنسی خود تنظیم کننده هم می نامند.

تفاوت بین ارتودنسی ثابت و متحرک

از نام ارتودنسی ثابت و متحرک می توان تا حدی به تفاوت های آن پی برد. در ارتودنسی ثابت و یا به نوعی ارتودنسی فلزی قدیمی همانطور که از نام آن مشخص است، بریس ها و تمامی اجزای دستگاه ارتودنسی ثابت است. در ارتودنسی ثابت امکان جابجایی و درآوردن بریس ها و براکت ها وجود ندارد.

شما باید مدت زیادی فشار ناشی از این ارتودنسی ثابت را تحمل کنید، حتی شاید نیاز باشد تا سالها از ارتودنسی ثابت استفاده کنید. درحقیقت، ممکن است تا سالها این اجزای فلزی همه جا همراه شما باشند بدون اینکه بتوانید آن را از دهان خود خارج کنید.

اما تفاوت بین ارتودنسی ثابت و متحرک در این است که در ارتودنسی متحرک، تمامی اجزایی از آن که در دهان و دندان استفاده می شود تا دندان ها بتوانند صاف و هم تراز شوند را میتوانید هر زمان که دوست دارید از دهان خود خارج کنید.

شما نیاز دارید 22 ساعت در روز این ارتودنسی متحرک را بر روی دندان خود قرار دهید ولی مجازید 2 ساعت در طول روز، هر زمانی که خواستید آنها را از دهان خارج کنید. 

ارتودنسی متحرک برای رفع و اصلاح مشکلات ساده و ابتدایی به کار می رود و موثر است اما ارتودنسی ثابت جهت رفع مشکلات شدید دندان ها مورد استفاده قرار می گیرد. پس بنا بر نیاز شما دندانپزشک تشخیص می دهد که استفاده از چه نوع ارتودنسی برای شما مفیدتر است.

مزایا ارتودنسی ثابت یا فلزی

  • شدیدترین و پیچیده ترین مشکلات دندان های شما را در مدت زمان مشخص درمان می کند.
  • دلیل ثابت بودن نیازی به خارج کردن و دوباره قرار دادن آن وجود ندارد.
  • برای زیبایی دندان های شما بسیار موثر است و باعث اصلاح خط لبخند می شود.
  • نیازی به مراجعه بسیار زیاد به مطب دندانپزشکی ندارد و این برخلاف ارتودنسی متحرک است که شما باید دائما با دندانپزشک خود در ارتباط باشید.
  • این ارتودنسی برای تمامی افراد در همه سنین مناسب است.
  • دارای تنوع رنگی بالا هستند.
  • باعث بهتر شدن تکلم و گفتار می شوند.
  • بسیار کاربردی اند.
  • ماندگاری نتیجه درمان بالا

معایب ارتودنسی ثابت یا فلزی

  • مسواک زدن به بخش های مختلف دندان به دلیل وجود بریس ها بسیار دشوار است.
  • گاهی دندان ها میتوانند به دلیل جای بریس و براکت ها لکه دار شوند.
  • امکان ایجاد آسیب بافتی و لثه ای به قسمت های مختلف دهان و لثه توسط سیم بالاست (البته میتوان در این مورد از موم ارتودنسی استفاده کرد.)
  • طول زمان درمان بالاست و گاهی حتی سه الی چهار سال نیز ممکن است به طول بیانجامد.
  • از جهات مختلف نمی توان به دندان ها فشار وارد کرد.
  • اگر آموزش به بیمار به صورت صحیح صورت نگیرد باعث ایجاد مشکلاتی برای فرد می شود.
  • باید به طور مداوم و مکرر دندان ها مسواک زده شوند.
  • تمیز کردن آنها سخت است.
  • اگر فرد به دلایل مختلف نیاز به عکسبرداری با اشعه ایکس داشته باشد مشکلاتی برایش به وجود می اید و نمی تواند آن را انجام دهد.
  • استفاده از براکت های فلزی موجب می شود از لحاظ ظاهری چندان زیبا نباشد و روی چهره افراد تا زمانیکه درمان تکمیل نشده تاثیر می گذارد.

چه افرادی کاندید مناسب برای ارتودنسی ثابت یا فلزی هستند؟ 

ارتودنسی ثابت یا فلزی مناسب افرادی است که دارای ناهنجاری های بسیار شدیدی در دهان، دندان و فک خود هستند.

اگر دندان های کج و ناصافی دارید و دندان هایتان در یک خط قرار می گیرند، ارتودنسی ثابت یا فلزی گزینه ی بسیار مناسبی برای شما است.

استفاده از ارتودنسی فلزی برای فردی که ناهنجاری کم تا متوسط دارد توصیه نمی شود.

همواره توجه داشته باشید که مشاوره با دندانپزشک با تجربه شما را در مسیر انتخاب درست ترین روش برای ارتودنسی یاری می کند. 

می توانید با اطمینان از اینکه کاندید مناسبی برای ارتودنسی ثابت یا فلزی هستید برای معاینه دندان ها یک جلسه مشاوره رایگان در کلینیک دکتر شهاب محمدی تنظیم کنید.

ارتودنسی ثابت چه مشکلات را درمان می کند؟

متخصص ارتودنسی بر اساس فاکتورهایی مانند نوع و شدت و انواع ناهنجاری که بیمار دارد، از دستگاه های ارتودنسی مناسبی جهت درمان و اصلاح بیماری دندان استفاده می کند. 

اگر مشکل شما جزئی باشد ترجح دندانپزشک این است که از ارتودنسی متحرک استفاده کند.

در زمانی که دندان های شما دارای مشکلات زیاد و ناهنجاری های بسیار باشد به شخیص خود دندانپزشک از ارتودنسی ثابت برای شما استفاده می گردد.

از جمله ناهنجاری هایی که با استفاده از ارتودنسی ثابت درمان میشود موارد زیر می باشد:

  • وجود فواصل بسیار زیاد بین دندان های فرد
  • شلوغی دندان ها و تراکم بالای آنها به دلیل اینکه یکی از فک ها کوچک تر می باشد
  • پروتروژن فک، جلو آمدن بیش از اندازه یکی از فک ها که باعث میشود دندان ها به طور درست رو هم قرار نگیرند.
  • کراس بایت و انواع ناهنجاری های دیگر

 بهترین متخصص ارتودنسی

برای اینکه بتوانید درجه ی شدت کجی و ناهنجاری دندان های خود را متوجه شوید و به دنبال روش مناسبی برای درمان بگردید نیاز به دانستن این مورد را دارید که آیا دندانپزشک و متخصص ارتودنسی مناسبی را برای درمان انتخاب کرده اید یا خیر؟

اگر میخواهید با خیال هرچه راحت تر دندان های خود را زیبا کنید و نزد بهترین متخصص ارتودنسی درمان شوید، کافیست با مطب دکتر شهاب محمدی تماس بگیرید و هر چه سریع تر درمان خود را آغاز کنید.

عوارض جانبی ارتودنسی ثابت یا فلزی چیست؟

ارتودنسی ثابت یا فلزی دارای عوارض جانبی مختلفی می باشد که برای افراد مختلف متفاوت است.

از مهمترین عوارض جانبی که میتوان برای ارتودنسی ثابت نام برد مواردی است که به آنها اشاره می کنیم:

  • دندان درد
  • انواع خراش و زخم در حفره ی دهانی چرا که ممکن است دیواره های دهان توسط سیم یا براکت دچار آسیب شود
  • ساییدگی مینای دندان که با گذر زمان میتواند باعث خوردگی و پوسیدگی دندان ها بشود
  • خطرات پوسیدگی و بیماری های لثه
  • خطرات بازگشت دندان ها به حالت قبل خود
  • کوتاه شدن طول ریشه
  • درد فک
  • نیاز به کشیدن دندان دائمی

مدت زمان درمان با ارتودنسی ثابت یا فلزی چقدر طول می کشد؟

مدت زمان درمان برای رفع کجی های و ناصافی های دندان با توجه به شدت این ناهنجاری ها متفاوت است. 

همچنین هر فرد دارای شرایط فیزیولوژیک و آناتومیک منحصر به فردی است که باعث می شود بعضی از افراد نیاز به زمان بیشتری برای درمان توسط ارتودنسی داشته باشند و عده ی دیگری با ناهنجاری مشابه، زمان کمتری برای درمان نیاز داشته باشند.

باید به این نکته توجه داشت که روش استفاده شده برای یک فرد که از آن جواب مطلوبی هم گرفته است با فرد دیگر می تواند متفاوت باشد. به طور میانگین برای درمان ناهنجاری ها و کجی دندان ها دو سال زمان لازم است و این زمان می تواند برای فردی یک سال طول بکشد برای فرد دیگری 3 سال.

به همین منظور باید به دنبال روش مناسب شرایط خودتان جهت درمان باشید تا بتوانید مطلوب ترین نتیجه ی درمان را بگیرید. 

آیا ارتودنسی ثابت یا فلزی درد دارد؟

از ابتدای شروع درمان تا زمانی که دهان و دندان های شما به ارتودنسی ثابت یا فلزی عادت کند و بتوانید دندان هایتان را به آسانی حرکت دهید، احتمال درد خفیف تا شدید برای شما وجود دارد و ممکن است احساس درد و ناراحتی داشته باشید.

این احساس درد و ناراحتی در افراد مختلف متفاوت است و به دلایل بسیاری مرتبط است، از جمله اینکه تحمل درد در افراد مختلف به آستانه درد افراد و نوع درمانی که برایشان تجویز شده است، ارتباط دارد.

با توجه به تجویز دندانپزشک خود می توانید از مسکن برای رفع درد استفاده کنید. البته بهتر است برای درد خفیف تا متوسط، از مسکن استفاده نکنید چرا که ممکن است دردتان شدید شود و دیگر مسکن بر روی بدنتان تاثیر نداشته باشد.

هزینه ارتودنسی ثابت

هزینه های ارتودنسی ثابت برای افرادی که نیاز به درمان دارند؛ دارای بازه ی مختلفی می باشد. با توجه به سابقه و تبحر دندانپزشک در امر ارتودنسی، شهری که در آن زندگی می کنید و دستگاهی که برای درمان مورد استفاده قرار می گیرد، هزینه ارتودنسی ثابت برای شما مشخص می گردد.

جمع بندی

امروزه با توجه به پیشرفت های علم دندانپزشکی و ارتودنسی روش های جدید و موثر برای درمان ناهنجاری ها معرفی شده اند.

پس اگر می خواهید اقدام به ارتودنسی کنید قبل از آن به طور کامل تحقیق کنید و از خدمات مشاوره ای استفاده کنید.

میتوانید از مشاوره ی رایگان تیم حرفه ای دکتر شهاب محمدی استفاده کرده و با خیال راحت دندان هایی زیبا با خط لبخند جذابی برای خود به ارمغان بیاورید.

به این مقاله امتیاز دهید

4.5 از 1 رأی

داستان های مشتریان ما

گالری لبخند

ایجاد یک لبخند زیبا می تواند اعتماد به نفس و ظاهر کلی افراد را افزایش دهد.

نظرات کاربران

مسعود

سلام میبخشید من دندانهای پایینم صاف هستند ولی دندان بالا (دندان نیش ) کج رشد کرده میشه فقط فک بالا رو ارتودنسی کنم یا باید هر دو فک ارتودنسی بشه ؟

دکتر شهاب محمدی

سلام اگر فضاهای فک کافی باشه، به راحتی میتویند انجام بدید توجه داشته باشید که فک ها مزاحم یکدیگر نباشند

شماره موبایل شما جایی منتظر نمی شود و فقط برای پاسخگویی بهتر است