02188695864
شهرک غرب، بلوار فرحزادی، بالاتر از بلوار دریا، کوچه بهاران ۲، پلاک ۵۳ (روبروی مرغ سوخاری کوپال)، واحد ۲
شنبه تا پنج شنبه: 10 صبح تا 9 شب
drmohammadi
logo ×

دندانپزشکی کودکان - کلینیک دندانپزشکی دکتر شهاب محمدی

منتشر شده در: 1396/08/03

بروزرسانی شده در: 1402/12/12

دندانپزشکی کودکان نیز همانند دندانپزشکی بزرگسالان خدماتی را ارائه می دهد که هدف اصلی آن ها بهبود و درمان مشکلات دهان و دندان کودکان است با این تفاوت که دندانپزشکان کودکان ملزم به استفاده از قوانین و روش هایی هستند که با سن مراجعه کنندگان خود یعنی کودکان و خردسالان متناسب باشد. دقیقا به همین علت است که تخصصی به نام دندانپزشکی کودکان بوجود آمده تا به نیازهای کودکان جهت درمان دندان، پاسخ دهد. والدین نیز برای برآورده شدن این نیازها به نحو احسنت، باید در حین بروز مشکلات دهان و دندان کودکانشان مستقیما به دندانپزشکی کودکان مراجعه کنند. 

دندانپزشکی اطفال به سلامت دهان و دندان کودکان از دوران نوزادی تا نوجوانی اختصاص دارند. دندانپزشکان کودک تجربه و شرایط لازم برای مراقبت از دندان، لثه و دهان کودک را در طول مراحل مختلف کودکی دارند.

کودکان در 6 ماه اول زندگی شروع به درآوردن دندان‌های شیری خود می‌کنند. در سن 6 یا 7 سالگی، آنها شروع به از دست دادن اولین مجموعه دندان‌های خود می‌کنند که در نهایت با دندان‌های ثانویه و دائمی جایگزین می‌شوند.

بدون مراقبت دندانپزشکی مناسب، کودکان با پوسیدگی دهان و بیماری مواجه می‌شوند که می‌تواند یک عمر درد و عوارض ایجاد کند. پوسیدگی دندان در دوران کودکی - یک بیماری عفونی - در کودکان 5 برابر بیشتر از آسم و 7 برابر بیشتر از تب یونجه شایع است. حدود 1 نفر از 5 (20%) کودک 5 تا 11 ساله حداقل یک دندان پوسیده درمان نشده دارند.

چرا کودکان به دندانپزشک نیاز پیدا می کنند؟

پیش گیری از بیماری بهتر از درمان آن است چرا که ناراحتی و مشکلات کمتری گریبان گیر فرد بیمار می شود و علاوه بر آن هزینه های کمتری را جهت درمان، متحمل می شود. 

دندان کودکان نیز چنان چه به موقع و توسط یک پزشک متخصص و با تجربه چکاپ شود باعث می شود تا پوسیدگی و یا دیگر مشکلات دندان کودک به موقع و به درستی تشخیص داده شود و در اسرع وقت به درمان آن پرداخته شود که نتیجه آن جلوگیری از خراب شدن بیش از حد دندان های کودک و بروز مشکلات بزرگ تر برای وی خواهد بود.

 این تشخیص به موقع بر روی سلامت دندان کودک تا سنین بزرگ سالی نیز تاثیرگذار است چرا که پایه سلامت دندان های هر فردی در سنین کودکی او شکل می گیرد و اگر مشکلات او در کودکی تشخیص و درمان شود موجب می شود تا مشکلات جدی در بزرگ سالی برای دهان و دندان او پیش نیاید.

حتی اگر دندان های کودک دچار مشکلی نیز نباشد، با توجه به آموزش هایی که توسط دندانپزشک ارائه داده می شود، باعث می شود تا کودک با عادات صحیح مراقبت از دندان های خود آشنا شده  و با به کار گیری آن ها دندان های سالم تری را در سنین بالاتر داشته باشد و این که کمتر به مشکل رایج کودکان یعنی عفونت های دهانی مبتلا شود.

دندانپزشک کودکان چه نوع درمان‌هایی را ارائه می‌دهد؟

دندانپزشک کودکان مراقبت‌های بهداشتی جامعی را ارائه می‌دهد که شامل موارد زیر است:

  •      معاینات بهداشت دهان و دندان نوزاد، که شامل ارزیابی خطر پوسیدگی در مادر و کودک است.
  •      مراقبت‌های پیشگیرانه از دندان شامل تمیز کردن و درمان های فلوراید، و همچنین توصیه‌های تغذیه و رژیم غذایی.
  •      مشاوره عادت (مثلا استفاده از پستانک و مکیدن شست).
  •      ارزیابی و درمان اولیه برای صاف کردن دندان‌ها و اصلاح بایت نامناسب (ارتودنسی).
  •      ترمیم حفره‌ها یا عیوب دندان.
  •      تشخیص بیماری‌های دهان مرتبط با بیماری‌هایی مانند دیابت، نقص مادرزادی قلب، آسم، تب یونجه و اختلال نقص توجه/ بیش فعالی (ADHD)
  •      مدیریت بیماری‌ها و شرایط لثه از جمله زخم، فرنول کوتاه، موکوسل و بیماری پریودنتال کودکان
  •      مراقبت از آسیب‌های دندانی (به عنوان مثال، دندان‌های شکسته، جابجا شده)

دندانپزشک کودکان چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟

دندانپزشک کودکان باید دارای تمامی ویژگی های مهم، که کودک جهت درمان هر چه بهتر دندان های خود به آن ها احتیاج دارد، باشد. از جمله مهم ترین این ویژگی ها عبارت است از: 

  • داشتن تخصص لازمه در زمینه سلامت دندان و لثه ها، 
  • داشتن تجربه در ارائه خدمات ترمیم دندان به کودکان، 
  • متخصص در ارتودنسی دندان کودک،
  • داشتن صبر و حوصله برای رفتار با کودک،

 هر چه تخصص و مهارت پزشک مربوطه در این زمینه ها بالاتر باشد؛ به همان میزان کودک شما از خدمات بهتر دندانپزشکی بهره‌مند خواهد شد. 

پزشکان متخصص باید بتوانند مشکل اصلی دندان کودکان را تشخیص بدهند و بهترین روش را برای درمان آن انتخاب کنند. 

چه خدماتی توسط دندانپزشک کودکان ارائه می شود؟

دندانپزشک کودکان باید این توانایی را داشته باشد که مشکل دندان کودک را در هر زمینه ای که می باشد، درمان و برطرف سازد. اصلی ترین خدمات ارائه شده در مطب های دندانپزشکی کودکان عبارت است از موارد زیر:

  • ترمیم پوسیدگی
  • عصب کشی
  • فلورایدتراپی
  • شیاربندی دندان ها
  • ارتودنسی کودکان
  • فیشور سیلنت تراپی
  • ترمیم دندان های شیری
  • پالیوتومی و پالپکتومی

چه خدمات پیشگیرانه ای توسط دندانپزشک کودکان ارائه می شود؟

دندانپزشک کودکان باید خدمات مراقبتی لازمه را جهت حفظ سلامت دندان کودک ارائه دهد که مهم ترین این موارد عبارت است از:

  • معاینه دندان های کودکان به جهت تشخیص و جلوگیری از پوسیدگی دندان
  • مراقبت های پیشگیرانه شامل استفاده از تمیزکننده ها و همچنین رژیم غذایی مناسب
  • مشاوره با والدین به جهت جلوگیری از انجام عادات اشتباه نوزاد در استفاده از پستانک 
  • تشخیص و درمان به موقع جهت صاف کردن دندان ها یا همان ارتودنسی
  • آموزش روش های درمان عفونت دندان

تفاوت دندانپزشک کودکان با دندانپزشک عمومی

بی شک این سوال تا کنون برای بیشتر افراد پیش آمده است که فرق بین دندانپزشک کودکان و دندانپزشک عمومی چیست و این که دندانپزشک کودکان نیاز به چه تخصص هایی مازاد بر پزشکی عمومی دارد. اگر این سوال نیز ذهن شما را به خود مشغول کرده است، پیشنهاد می کنیم ادامه مطلب را مطالعه فرمایید.

نوزادان، کودکان و حتی نوجوانان از آن دسته افرادی هستند که می توانند به دندانپزشک کودکان مراجعه کنند تا با استفاده از بهترین روش، درمان دندان های آسیب دیده خود را انجام دهند. متاسفانه روز به روز شاهد افزایش مصرف مواد قندی صنعتی هستیم به طوری که یک خطر جدی برای سلامت دندان های کودکان شده اند و درصد زیادی از کودکان را روانده مطب های دندانپزشکی کرده است. همچنین سایر مشکلات در زمینه دندان کودکان وجود دارد که درمان آن ها نیازمند به کارگیری روش های خاص درمانی است و همین عامل باعث شده تا به طور جامع و به صورت یک رشته دانشگاهی ارائه داده شود.

در واقع برای اولین بار در کشور آمریکا بود که بحث رشته دندانپزشکی کودکان مطرح شد و در کاخ سلطنتی تصمیم گرفته شد که این رشته را جزو رشته های دانشگاهی قرار دهند تا تمامی مهارت هایی که یک پزشک جهت رفع و درمان مشکلات دهان و دندان کودکان به آن نیاز دارد، آموزش داده شود. پس از آن بود که این رشته وارد ایران شد و خوشبختانه منجر به این امر شد که اکنون ما در کشورمان متخصصین خبره و با تجربه ای را در این زمینه داشته باشیم.

کسانی که موفق به دریافت مدرک پزشکی عمومی در این زمینه شده اند با گذراندن یک دوره دو تا سه ساله به راحتی می توانند تخصص دندانپزشکی کودکان را نیز دریافت کنند. لازم به ذکر است این رشته از دندانپزشکی بیشتر برای افرادی مناسب است که توانایی بالایی در ارتباط برقرار کردن با کودکان دارند چرا که این موضوع باعث موفقیت بیشتر آن ها خواهد شد.

دندانپزشکی کودکان بهترین مراقبت برای کودکان

کودکان فقط بزرگسالان کوچک نیستند. آنها همیشه نمی‌توانند در طول معاینه دندانپزشکی صبور و همکاری لازم را بکنند. دندانپزشکان اطفال می‌دانند که چگونه کودکان را به گونه‌ای معاینه و با آنها رفتار کنند که آنها راحت باشند. علاوه بر این، دندانپزشکان کودکان در مطب‌ها از تجهیزات ویژه‌ای استفاده می‌کنند که برای کودکان چیده شده و تزئین شده‌اند.

دندانپزشک کودکان طیف گسترده‌ای از گزینه‌های درمانی و همچنین تخصص و آموزش برای مراقبت از دندان‌ها، لثه‌ها و دهان کودک شما را ارائه می‌دهد. وقتی متخصص کودکان به فرزندتان پیشنهاد می‌دهد که معاینه دندانپزشکی را انجام دهد، می‌توانید مطمئن باشید که دندانپزشک کودکان بهترین مراقبت ممکن را ارائه خواهد کرد.

سن مناسب برای مراجعه به دندانپزشک کودکان

معمولا سنین کودکان زیر 10 سال به دندانپزشک کودکان مراجعه می کنند و بزرگ ترین مشکلات دندان آن ها مرتبط است با دندان های شیری و یا پوسیدگی دندان که در بین کودکان با این رنج سنی، بسیار شایع است. 

ریختن دندان های شیری و رویش دندان های جدید نیازمند توجه بسیار زیادی است چرا که گاهی اوقات رویش مجدد دندان ها با زوال دندان و رویش نامناسب آن ها همراه است، همچنین پوسیدگی دندان در کودکان امروزه بیش از پنج برابر بیماری آسم شده است.

 از آن جا که قشر زیادی از کودکان نیازمند خدمات پزشکان در این زمینه ها و با سطح کیفیتی بالایی هستند، پزشک مربوطه باید تخصص لازمه را در این زمینه ها داشته باشد. لازم به ذکر است که پزشک مربوطه حتما می بایستی دوره های درمانی فلورایدی و سیلانت دندان را گذرانده باشد تا بهتر بتواند پاسخگوی نیازهای کودکان باشد.

مناسب ترین سن کودکان برای اولین مراجعه به دندانپزشکی

مشاهده اولین دندان کودک از جمله لحظات شیرینی است که هر پدر و مادری در طول عمر خود تجربه می کند. درست است که این موضوع بسیار خوشایند است اما باید به این نکته توجه داشته باشید که سلامت دندان های کودک نیز بر عهده شماست و هر کوتاهی که از سمت والدین صورت گیرید می تواند منجر به بروز مشکلاتی برای کودک در سنین بالا شود. برای جلوگیری از بروز هر مشکل احتمالی، دندانپزشکان کودک همواره به والدین توصیه می کنند که نوزادان خود را از زمانی که دندان های شیری رویش می کنند و تا قبل از یک سالگی نزد پزشک برده تا در صورت وجود هر گونه مشکلی، در زمان مناسب تشخیص و درمان شود و یا این که بیشتر با روش های مراقبتی دندان کودکشان در این سن آشنا شوند.

مناسب ترین سن کودکان برای انجام ارتودنسی

ناهنجاری های فک و بسیاری از مشکلات دیگر وجود دارند که باعث می شود دندان های کودک از مسیر اصلی و درست خود منحرف شوند و به سمت دیگری رشد کنند. همچنین گاهی فضای کم در بین دندان ها و یا بالعکس، فضای زیاد بین دندان های کودک باعث می شود تا پزشک تشخیص دهد که کودک نیاز به انجام ارتودنسی دارد. در واقع ارتودنسی کمک می کند تا دندان ها به شکل صحیح کنار هم قرار گیرند و این هر فردی در هر سنی که هست می تواند از روش ارتودنسی استفاده کند اما سوال اصلی این است که چه سنی مناسب انجام ارتودنسی است به طوری که فرد نتیجه کار  بهتری دریافت را دریافت کند.

از نظر انجمن ارتودنسی آمریکا بهترین و مناسب ترین سن جهت انجام ارتودنسی کودکان، 7 سالگی می باشد. با انجام ارتودنسی برای کودک در این سن، زمان بهتر و بیشتری در اختیار وجود دارد تا بتوان دندان ها را به مسیر استاندارد خود سوق داد و این مسئله را باید در نظر داشت که اولین دندان آسیاب کودک در این سن رشد خواهد کرد و انجام ارتودنسی، در جفت شدن دندان های آسیاب تاثیر گذار خواهد بود.

تاثیر فضای اتاق درمان بر استرس کودکان

مطمئنا فضای دندانپزشکی بر روحیات کودک تاثیرگذار است و کودک با ورود به این مکان یا هر گونه مکان درمانی دیگر دچار استرس و ترس می شود. مراکز درمانی مختص کودکان در صورتی که مناسب با روحیه آن ها طراحی نشود، سبب تشدید استرس در آن ها می شود. کودکان به خاطر سن خود قادر به حضور در مکان های عمومی و خصوصا مراکز درمانی نیستند و نادیده گرفتن این موضوع تاثیرات منفی و نامطلوبی بر روحیه آن ها خواهد گذاشت و آن ها اعتراض خود را به صورت پرخاشگری نشان می دهند. 

امروزه نه تنها در کشورهای خارجی بلکه در ایران نیز این موضوع بسیار مورد اهمیت قرار گرفته است به طوری که اغلب کلینیک های درمانی کودکان سعی دارند محیط خود را از لحاظ گرافیکی به گونه ای طراحی کنند که مورد استقبال کودکان قرار گیرد. علاوه بر آن نور و رنگ های به کار رفته در محیط باید در رنج رنگ های شاد و کودکانه باشد. برخی از کلینیک ها نیز دارای قسمت بازی برای بچه ها می باشد که مطمئنا تاثیرات مطلوبی بر روحیه کودکان و روند درمان آن ها خواهد داشت.

تاثیر رفتار دندانپزشک بر استرس کودکان

باید این نکته را ذکر کنیم والدین نباید انتظار داشته باشند که در اولین جلسه مراجعه به دندانپزشکی، مشکل کودکشان برطرف شود چرا که در بیشتر مواقع کودک به هیج وجه حاضر به همکاری با پزشک نمی باشد و این کار در صورتی امکان پذیر است که هم والدین با رفتارهای اشتباه خود، کودک را از ورود به همچین محیط هایی نترسانده باشند و هم پزشک معالج مهارت های لازم برای رفتار با کودک را داشته باشد.

 برای مثال گاهی پیش می آید که والدین به عنوان تنبیه کودکان را تهدید به آمپول زدن می کنند و یا این که استرس خود را در حین انجام درمان نشان می دهند و یا این که خاطرات دردناک خود را بازگو می کنند. پیشنهاد می شود والدین به هیج وجه قبل از مراجعه به دندانپزشک، ذهنیت کودک خود را خراب نکنند و به جای آن از مزایا و خوبی های دندان پزشکی در قالب داستان برای کودک بگویند.

 پزشک نیز بهتر است بعد از ورود کودک به مطب اجازه دهد تمام محیط را آنالیز کند و با آن آشنا شود همچنین می تواند به جای طرح سوال از والدین، با خود کودک صحبت کند تا رابطه صمیمی تری بین این دو شکل گیرد و یا این که مراحل درمان را به صورت مختصر برای او بازگو کند. رفتار صمیمی و گرم تیم دندانپزشکی با کودک باعث آرامش و اعتماد او به پزشک می شود. حتی لحن گفتار پزشک و تغییرات در حالت صورت وی نیز باید به گونه ای باشد که مورد استقبال کودک قرار گیرد.

 صداقت پزشک نیز از دیگر مواردی است که باید مورد توجه قرار گیرد و از آن جا که خود کودکان بسیار صادق هستند، دوست دارند که با صداقت با آن ها برخورد شود برای مثال در سوال آن ها که آیا آمپول درد دارد یا خیر پزشک می تواند پاسخ دهد که ما سعی می کنیم کمترین درد را حس کنی و تو با شجاعت می توانی آن را تحمل کنی. 

پس می توان گفت که رفتار والدین و تیم دندانپزشکی بیشتر از هر عامل دیگری می تواند بر رفتار کودک تاثیر بگذارد تا جایی که همان کودک پرخاشگر گاهی به کودکی تبدیل می شود که بیشترین همکاری را در حین درمان دارد.

عوارض بی توجهی به پوسیدگی دندان کودکان

پوسیدگی دندان کودکان از جمله رایج ترین مشکلات آن ها است که بیشتر در سنین پایین اتفاق می افتد و اگر به موقع تشخیص و درمان نشود باعث ایجاد ظاهری نازیبا در کودک می شود. بنابراین به والدین توصیه می شود که کودکان خود را در سنین پایین به دندانپزشکی برده و چنان چه دچار پوسیدگی دندان شده اند، آن را درمان کنند.

معمولا باورهای نادرستی در مورد پوسیدگی دندان کودک وجود دارد برای مثال برخی از والدین بر این باورند که قطره آهن موجب پوسیدگی دندان می شود در حالی که آهن تنها باعث تغییر رنگ دندان می شود. مهم ترین دلایل پوسیدگی دندان کودکان مرتبط با موارد زیر است:

  • بی توجهی به مسواک زدن کودک بعد از رویش اولین دندان شیری
  • الگو تغذیه نامناسب کودک مانند استفاده مداوم از پستانک
  • عدم مراجعه به دندانپزشکی در زمان مناسب و عدم تشخیص به موقع پوسیدگی دندان
  • استفاده مداوم از مواد غذایی نامناسب که پوسیدگی دندان را تشدید می کند

آموزش هایی لازمه برای والدین کودکان بعد از دریافت خدمات دندانپزشکی 

بعد از درمان کودک نیاز است که آموزش هایی به جهت مراقبت بهتر از دندان کودک به والدین داده شود. از جمله مهم ترین این مراقبت های عبارت است از موارد درج شده در زیر:

  • تمیز کردن لثه نوزادان در زمانی که هنوز دندان های شیری رشد نکرده اند کاری ضروری است و علت آن هم این است که با انجام این کار پلاک ها بر روی لثه نوزاد باقی نمی ماند و از رشد باکتری ها جلوگیری به عمل می آید و محیط دهان نوزاد پاکیزه می ماند.
  • بعد از شش ماهگی که دندان های شیری کودک شروع به رویش می کنند نیاز است که والدین با وسایل مختلف مانند گوش پاک کن و ... آن ها را تمیز کنند.
  • آموزش مسواک زدن کودک در سن سه سالگی و استفاده از روش هایی که به تمیزی دهان و دندان آن کمک می کند. والدین باید از هر روشی استفاده کنند که کودک تشویق به مسواک زدن شود و این کار را با صبر و حوصله انجام دهند.
  • پزشک باید به والدین توصیه کند که در فاصله زمانی مشخص و منظم به مطب مراجعه کنند تا چکاپ دهان و دندان کودک انجام شود.

نحوه صحیح مسواک زدن از نظر دندانپزشک کودکان

بهتر است که قبل از تشویق کودکان به مسواک زدن، درباره روش صحیح انجام آن از دندانپزشک کودک خود سوال کنید. به طور کلی توصیه می شود مسواک زدن کودک به صورت زیر انجام شود:

  • سطوح خارجی دندان ها را هم در ردیف بالا و هم در ردیف پایین مسواک بزنید.
  • سطوح داخلی دندان ها را هم در ردیف بالا و هم در ردیف پایین مسواک بزنید.
  • سطح رویه دندان های که در موقع جویدن از آن ها استفاده می شود را مسواک بزنید.
  • در آخر سطح رویه زبان را تمیز کنید. این کار به منظور تمیز نمودن و خوش بو نمودن دهان صورت می گیرد.

علاوه بر نحوه صحیح مسواک زدن کودکان، نیاز است که یک مسواک و یک خمیر دندان مناسب برای آن ها تهیه شود. مسواک کودک باید دسته ای کوتاه داشته باشد تا کودک به راحتی آن را دست بگیرد. همچنین موهای مسواک باید نرم باشد تا دهان و لثه کودک را زخم نکند و این که مسواک باید هر سه ماه یک بار تعویض گردد چرا که باکتری ها را به خود جذب می کند و استفاده طولانی مدت از آن ها بهداشتی نمی باشد.

 در مورد خمیر دندان کودک باید گفت که بهتر است دارای طمع مورد پسند کودک باشد و برای آن ها جذابیت داشته باشد، امروزه نیز بسیاری از خمیر دندان های مختص کودکان و با طمع های مختلف در بازار وجود دارد که می توانید از آن ها استفاده کنید. توصیه می شود چنان چه کودک در زیر دو سال سن دارد از خمیر دندان های فاقد فلوراید برای آن ها استفاده کنید چرا که کودکان در این سن قادر به خارج نمودن کلیه مواد خمیر دندان نیستند و آن را قورت می دهند که این کار موجب مشکلات گوارشی برای آن ها می شود.

هزینه دندانپزشکی کودکان چقدر است؟

هزینه دندانپزشکی کودکان با بزرگ سالان متفاوت است. با توجه به این که مطب دندانپزشکی در شهرهای بزرگی مانند تهران می باشد یا شهرستان و یا این که دندانپزشک از چه نوع وسایل و ابزارهایی برای انجام کار خود استفاده می کند، هزینه های متفاوتی برای درمان و ترمیم دندان های کودکان در نظر گرفته شده است. همچنین هزینه درمان یک مشکل در کودکان مختلف، متفاوت است چرا که یک مشکل مانند پوسیدگی دندان در یک کودک ممکن است بسیار شدید باشد در حالی که در کودک دیگر ممکن است سطحی باشد.

پس برای برآورد هزینه درمان دندانپزشکی کودکان، نیاز است که تمامی این نکات در نظر گرفته شود و متناسب با آن ها یک هزینه برای رفع مشکل دندان کودک تخصیص داده می شود. به والدین پیشنهاد می دهیم که برای رفع مشکلات دهان و دندان کودک خود در وحله اول، کودکان خود را در سنین پایین به دندانپزشکی ببرند تا هم از بروز آسیب های جدی جلوگیری شود و هم هزینه های کمتری را متقبل شوند. گاهی درمان یک آسیب مانند پوسیدگی دندان در یک جلسه انجام می شود در حالی که اگر در زمان مناسب به آن رسیدگی نمی شد موجب می شد تا دیگر دندان های مجاور آن هم دچار پوسیدگی شوند.

در وحله دوم نیاز است والدین به دنبال یک مطب دندانپزشکی مجهز باشند چرا که وجود ابزارهای مدرن و پیشرفته جهت انجام کار باعث می شود تا هم کار درمان دندان کودک به بهترین نحو ممکن و با بالاترین کیفیت صورت گیرد و هم این که کودک شما با آرامش بیشتری مراحل درمان خود را سپری می کند.

     سلامت دهان و دندان زود باید شروع شود

پوسیدگی دندان (پوسیدگی دندان) یکی از شایع‌ترین بیماری‌های مزمن دوران کودکی است. خبر خوب این است که راه‌هایی برای جلوگیری از آن وجود دارد.

حتی ریزترین دندان‌ها نیز می‌توانند پوسیدگی داشته باشند. عادت‌هایی هستند که می‌توانید از همین حالا برای حفظ سلامت دندان های کودک خود شروع کنید تا وقتی اولین دندان ظاهر شد، آماده باشید.

آیا نوزادان می‌توانند به پوسیدگی دندان مبتلا شوند؟

همه افراد، حتی نوزادان، ممکن است دچار پوسیدگی دندان شوند. کودکانی که به آنها رسیدگی نیم‌شود یا نیازهای مراقبتی بهداشتی آنها پایین است، بیشتر در معرض خطر پوسیدگی دندان هستند. دلایل دیگری وجود دارد که یک کودک می‌تواند در معرض خطر باشد:

     مادر یا مراقب اصلی کودک در 12 ماه گذشته پوسیدگی دندان داشته است یا از یک منبع منظم مراقبت از دندان برخوردار نباشد.

     روی دندان‌های کودک لکه‌های سفید وجود دارد. این لکه‌ها نشانه از دست دادن کلسیم و مواد معدنی دندان است که آن را محکم نگه می‌دارد.

     لکه‌های برنزه، قهوه‌ای یا سیاه روی دندان‌ها وجود دارد یا حفره‌هایی (حفره‌ها) روی دندان‌ها مشاهده می‌شود. این نشانه پوسیدگی دندان است.

 

چگونه آب به جلوگیری از پوسیدگی دندان کمک می‌کند

خوشبختانه،  در بیشتر مناطق آب لوله کشی دارای فلوراید است. فلوراید یک ماده معدنی طبیعی است که می‌تواند ایجاد حفره ها را کند یا متوقف کند. وقتی شما هر روز آب می‌نوشید، فلوراید باعث می‌شود که باکتری‌های موجود در دهان شما اسید بسازند. فلوراید همچنین مینای دندان (لایه بیرونی دندان) را بازسازی می‌کند و حتی دندان‌ها را قوی‌تر می‌کند.

چه زمانی استفاده از خمیردندان حاوی فلوراید را شروع کنیم؟

به محض بیرون آمدن اولین دندان کودک، زمان شروع استفاده از خمیر دندان حاوی فلوراید است. در اینجا نحوه انجام آن آمده است:

     تا سن 3 سالگی از یک اسمیر کوچک - به اندازه یک دانه برنج - استفاده کنید. حداقل دو بار در روز دندان‌ها را تمیز کنید. بهتر است بلافاصله بعد از صبحانه و قبل از خواب آنها را تمیز کنید.

     هنگامی که کودک شما 3 ساله است، از خمیر دندان حاوی فلوراید به اندازه یک نخود استفاده کنید. به کودک خود بیاموزید بدون آبکشی تف کند.

     در طول مسواک زدن به بچه‌ها کمک کنید یا بر آنها نظارت کنید تا وقتی که بر این کار مسلط شوند، معمولاً در حدود 10 سالگی.

مسواک باید آخرین چیزی باشد که هر شب دندان‌های فرزندتان را لمس می‌کند.

کودک خود را در شب یا هنگام خواب با شیشه شیر به رختخواب نگذارید. همچنین ایده خوبی نیست که به کودک خود اجازه دهید از شیشه شیر پر از یک نوشیدنی شیرین استفاده کند یا پستانک کودک را در هر چیز شیرینی مانند شکر یا عسل فرو کنید. اگر کودک خود را با یک شیشه شیر می‌خوابانید، آن را فقط با آب پر کنید. شما می‌توانید از حدود 6 ماهگی حدود 4 تا 8 اونس آب در روز به کودک خود بدهید.

 

 

 

مشاوره رایگان دندانپزشکی

به این مقاله امتیاز دهید

4.5 از 1 رأی

داستان های مشتریان ما

گالری لبخند

ایجاد یک لبخند زیبا می تواند اعتماد به نفس و ظاهر کلی افراد را افزایش دهد.

نظرات کاربران

هنوز نظری درج نشده است!