بلیچینگ دندان به معنای سفید کردن دندان ها می باشد. مراجعین به مطب دندانپزشکی اغلب از داشتن دندان هایی زرد و کدر شکایت می کنند و به دنبال راه حلی برای رفع زردی دندان هایشان هستند. زرد شدن دندان ها به عوامل مختلفی بستگی دارد. از جمله این عوامل می توان به موارد زیر اشاره کرد:
• افزایش سن
• مصرف دخانیات مانند سیگار و تنباکو و قلیان
• انواع خوراکیها و غذاها
• استفاده از بعضی داروهای خاص
• رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان
• و عوامل بسیار دیگری
برای حل معضل زردی دندان یکی از درمان های بسیار موثر بلیچینگ دندان است. در این روش با استفاده از مواد شیمیایی خاص و یا لیزر، دندانپزشک اقدام به رفع زردی از روی دندان های بیمار می کند.
قبل از آنکه اقدام به بلیچینگ دندان کنید بهتر است اطلاعات کاملی در این زمینه به دست آورید و با دانش کافی وارد این پروسیجر شوید. مقاله زیر می تواند به شما کمک ویژه کند.
انواع بلیچینگ دندان
ماده ی اصلی استفاده شده در بلیچینگ دندان همانطور که ذکر کردیم ماده ای شیمیایی به نام پراکسید هیدروژن است که باعث اکسید شدن رنگدانه های دندان می شود و این رنگدانه رسوب کرده و زردی های دندان را از بین می برند. این رنگدانه ها در هرمهای مینایی نفوذ کرده اند و این ماده باعث از بین بردنشان می شود.
پراکسید هیدروژن به قسمت های زیر مینا در بخشی به نام عاج نفوذ می کند و باعث سفیدی دندان می شود.
روش های انجام بلیچینگ دندان به دو صورت کلی صورت می گیرد:
• بلیچینگ دندان در خانه
• بلیچینگ دندان در مطب توسط متخصص
بلیچینگ دندان در خانه
در روش بلیچینگ دندان در خانه، شما باید یک جلسه به دندانپزشک خود مراجعه کرده و در این جلسه از فک بالا و پایین شما قالب گیری انجام می شود. برای انجام خدمات بلیچینگ دندان بهتر است از قبل به مطب دندانپزشک خود مراجعه کنید و مشاوره ی لازم در این زمینه را بگیرید.
پس از اینکه از فک بالا و پایین شما قالب گیری انجام گرفت، باید یک جلسه ی دیگر به دندانپزشک مراجعه کنید. در این جلسه یک جفت تری شفاف به شما داده می شود که مقدار مشخصی از مواد لازم برای بلیچینگ دندان شما درون آنها قرار دارد.
در واقع فضایی وجود دارد که بین تری و دندان شماست و ماده درون آن قرار دارد. با استفاده از این مواد در منزل میتوانید دندان های خود را سفید کنید. به این قالب که روی دندان های شما قرار می گیرد، اصطلاحا دستگاه بلیچینگ خانگی گفته می شود.
روش های دیگری نیز برای سفید کردن دندان ها در خانه وجود دارد که به برخی از آنها اشاره می کنیم:
• لاک سفید کننده دندان
• داروهای گیاهی
• بلیچینگ دندان در خانه با استفاده از مواد غیر شیمیایی
بلیچینگ دندان در مطب
بلیچینگ دندان در مطب متفاوت با بلیچینگ در منزل است. در این روش ابتدا برای بلیچینگ دندان، تمامی قسمت های نرم و مخاط دهان و دندان شما پوشانده می شود. به دلیل اینکه مواد شیمیایی استفاده شده باعث ایجاد سوختگی شیمیایی می شود، باید به طور دقیق بر روی دندان ها قرار بگیرند.
غلظت این مواد بسیار بالاست و باید برای مدت زمانی روی دندان ها بماند. این مواد به صورت شیمیایی فعال می شوند و بعضی دیگر از انواع آن توسط نور و در مواردی با استفاده از گرما و حرارت قابل فعال شدن می باشند.
بلیچینگ دندان با لیزر از پیشرفته ترین روش هایی است که برای سفید کردن دندان ها در مطب توسط متخصص انجام می گیرد. پیش از ابداع روش بلیچینگ در مطب، دندانپزشکان از روش هایی مانند جرم گیری برای رفع زردی دندان ها استفاده می کردند اما امروزه بلیچینگ با لیزر جایگزین جرم گیری معمولی شده چون علاوه بر اینکه دندان ها سفید تر و درخشانتر می کند، نتایج سفید کردن دندان با روش بلیچینگ در مطب، مدت زمان طولانی تری باقی می ماند و ماندگاری بیشتری نسبت به جرم گیری دارد.
قیمت بلیچینگ با لیزر نسبت به جرم گیری بیشتر است اما نتیجه نهایی، ارزش پرداخت هزینه بالاتر دارد. هزینه های بلیچینگ در منزل به نسبت کمتر از بلیچینگ در مطب است.
افراد کاندید مناسب برای بلیچینگ دندان چه کسانی هستند؟
در ابتدا برای اینکه بدانید شرایط بلیچینگ دندان را دارید یا خیر باید به دندانپزشک مراجعه کنید. دندانپزشک با بررسی شرایط دهان و دندان شما این تشخیص را میدهد که آیا شما کاندید مناسبی برای بلیچینگ دندان هستید یا خیر.
برای دریافت مشاوره رایگان میتوانید به مطب دکتر شهاب محمدی مراجعه کنید و از امکانات مشاوره ای با تیمی حرفه ای بهره ببرید.
برای انجام بلیچینگ دندان در روشی که مواد و محلول های شیمیایی بر روی دندان شما قرار می گیرد، دندانپزشک ابتدا باید اطمینان خاطر داشته باشد که دندانهای شما زمانی که تحت این پروسه قرار می گیرند واکنش غیرمتعارفی از خود نشان ندهند و دندان های شما سلامت ابتدایی برای شروع روند بلیچینگ را دارند.
به همین منظور اگر دندان هایتان یکی از موارد زیر را داشته باشند، دیگر کاندید مناسبی برای بلیچینگ دندان نخواهید بود.
مواردی مانند:
• انواع پوسیدگی دندان
• مشکلات ریشه ای دندان
• انواع بیماری های لثه ای
• انواع آسیب دیدگی های ریشه دندان
توجه داشته باشید که اگر پوسیدگی داخل دندان شما باشد، باید ابتدا آن را پر کنید و سپس ادامه ی روند بلیچینگ دندان را انجام دهید.
بلیچینگ دندان برای چه افرادی مناسب نیست؟
• افرادی که دارای کامپوزیت ونیر یا لمینت دندان بر روی دندان هایشان هستند.
• افراد کم سن
• خانم های باردار
• خانم های شیرده
عوارض بلیچینگ دندان
قرار گرفتن مواد شیمیایی بر روی دندان جهت انجام بلیچینگ گاهی عوارضی به همراه دارد. اما این عوارض کاملا موقتی بوده و طی چند ساعت یا حداکثر چند روز رفع می شوند.
در واقع از ماده ی شیمیایی تحت عنوان ژل حاوی محلول بسیار قوی هیدروژن پراکسید استفاده می شود. گاهی اوقات این ماده به دلیل ساختاری که دارد باعث ایجاد آلرژی در افراد می گردد.
افرادی هستند که به مواد شیمیایی قرار گرفته بر روی دندان جهت انجام بلیچینگ حساسیت و آلرژی دارند. با توجه به مقدار آلرژی بروز داده شده دندان پزشک تصمیم می گیرد که به انجام ادامه ی روند بلیچینگ بپردازد یا خیر.
از مهمترین عوارض بلیچینگ با لیزر می توان به حساس شدن لثه ها، تورم یا احساس درد پس از سفید کردن دندان اشاره کرد.
اگر می خواهید عوارض بلیچینگ را کاهش دهید باید به یک دندانپزشک متخصص که در سفید کردن دندان ها با لیزر تجربه و مهارت کافی داشته باشد، مراجعه کنید. در غیر اینصورت ممکن است با استفاده نامناسب و بیش از اندازه از مواد بلیچینگ حتی مینای دندان شما آسیب ببینید.
آماده سازی دهان و دندان برای بلیچینگ
پیش از شروع بلیچینگ دندان باید حفره ی دهانی و تک تک دندان ها ابتدا بررسی گردند تا موانع بلیچینگ دندان احتمالی رفع شوند.
به دلیل عدم تاثیر بلیچینگ دندان بر روی دندان های پوسیده، دندان های پر شده، روکش های دندان، انواع لمینت، قسمت هایی از لثه که به دلیل تحلیل زرد شده اند، در ابتدا باید دندان ها را ترمیم و مشکلات حفره ی دهانی را رفع کنیم و سپس اقدام به بلیچینگ دندان کنیم.
گاهی اوقات قبل از انجام بلیچینگ باید دندان ها را جرم گیری کنیم.
گاهی به علت التهابات در حفره ی دندان و لثه ها ابتدا باید دارو درمانی را شروع کنیم و سپس برای انجام بلیچینگ دندان اقدام کنیم.
مزایای بلیچینگ
بلیچینگ دندان دارای مزایای ویژه ای می باشد که به چند مورد از آن شاره میکنیم:
• این روش دارای سرعت انجام بالایی می باشد و پس از انجام پروسه ی بلیچینگ نتایج به سرعت نمایان می شوند و می توانید نتیجه ی کار خود را ببینید.
• این روش دارای راندمان بالایی می باشد و بسیار موثر است
• بلیچینگ دندان دوام نسبتا بالایی دارد و میتوان برای مدتی از آن بهره ببرید.
• نتایج به دست آمده از بلیچینگ بسیار موثر تر از سفید کردن دندان است.
• کل پروسه ی بلیچینگ دندان در یک ساعت قابل انجام است. البته به شرطی که مشکلات زمینه ای آن حل شده باشد.
• این روش برای دندان های زرد و جرم گرفته بسیار مناسب و تاثیرگذار است و با استفاده از بلیچینگ دندان می شود به صورت حرفه ای رنگ دندان ها را تغییر داد.
معایب بلیچینگ
بلیچینگ دندان به طور کلی روشی است که دارای معایب کمی می باشد. اما از معدود معایب آن می توان با ایجاد آلرژی اشاره کرد.
در رابطه با این روش سفید کردن دندان یک عیب بزرگ وجود دارد که آن ایجاد آلرژی برای افراد است.
قرار گرفتن ماده ی شیمیایی برای بلیچینگ دندان باعث می شود لثه افرادی که حساسیت بیشتری دارد از خود واکنش نشان دهند.
اگر واکنش ها بسیار زیاد بود باید به پزشک مراجعه کرد در غیر این صورت اگر به صورت جزئی آلرژی رخ داد جای نگرانی زیادی وجود ندارد و با تکنیک های خانگی میتوان آن را رفع کرد.
از دیگر معایب بلیچینگ دندان، عدم ماندگاری دائم نتایج سفید کردن دندان با این روش و نیاز به ترمیم مجدد پس از چند ماه است.
نکات مهمی که باید حتما قبل از بلیچینگ دندان بدانید!
• به دلیل استفاده از مواد شیمیایی برای بلیچینگ دندان، به طور عادی عوارضی وجود دارد. باید تمامی عواقب استفاده از مواد شیمیایی را بپذیرید.
• مواد شیمیایی بلیچینگ با برندهای مختلفی وارد بازار شده اند که بهتر است قبل از استفاده از آنها روش صحیح استفاده و درصد مورد نیاز برای سفید کردن دندان ها را بدانیم. چرا که در داروخانه ها و سوپرمارکت ها این مواد شیمیایی با غلظت کمتر از ده درصد وجود دارد که عملا بی فایده هستند و از آنها نمی شود برای درمان زردی استفاده کرد.
• رنگ دندان ها به عوامل ژنتیکی، محیط رشد کودک و نوع آب آشامیدنی منطقه محل زندگی بستگی دارد. پس برای تمامی افراد نمیشود بلیچینگ را درمانی قطعی به حساب آورد.
• در بلیچینگ دندان از ماده ی شیمیایی استفاده میشود که بر روی مینای دندان قرار میگیرد و این ماده نباید باعث از بین رفتن مینای دندان بشود و اثرات مخربی داشته باشد.
• در مواردی زردی دندان ها قابل رفع است که ابتدا زردی ها ناشی از مشکلات پاتولوژیک رفع شود.
• با استفاده از روش بلیچینگ دندان نمیشود قسمت هایی از دندان که دارای رنگ پریدگی به علت مشکلات ساختاری و یا پوسیدگی هستند و یا مشکلات پاتولوژیک حین رشد دارند را درمان کرد.
• بلیچینگ دندان با توجه به ویژگی های بیماران و شرایطی که دارند، ممکن است نیاز به تکرار داشته باشد.
• هنگام انجام بلیچینگ دندان در مطب، به دلیل استفاده از مواد شیمیایی باید تمامی بافت های نرم لثه و زبان و مخاط لب و گونه ها کاملا کاور شوند تا از تماس مواد شیمیایی با آنها جلوگیری گردد. چرا که این مواد سوختگی شیمیایی میدهند.
• بلیچینگ دندان گاهی ممکن است باعث ایجاد حساسیت و بروز تحریکات عصبی در دندان بیماران بشود.
هزینه ی بلیچینگ دندان به چه عواملی بستگی دارد؟
برای پیش بینی هزینه ی سفید کردن و بلیچینگ دندان ها در مطب باید فاکتورهای مختلفی را مورد بررسی قرار داد. چرا که برای هر فرد با توجه به جنس دندان و مقدار ماده ی مورد استفاده از و جنس مواد شیمیایی که برای بلیچینگ استفاده میشود، هزینه ها بسیار مختلف می باشد.
همچنین تعداد جلساتی که بیمار باید برای بلیچینگ به مطب مراجعه کند در هزینه نهایی بلیچینگ دندان بسیار موثر است.
به دلیل اینکه دندان هر فرد با توجه به جنسی که دارد و ویژگی های فیزیولوژیک و آناتومیکی که دارد نیاز به زمان های متفاوتی برای رفع زردی است.
گاهی دندانپزشک با توجه به تشخیص نهایی خود ترجیح می دهد که تعدادی از جلسات را برای تداوم سفیدی دندان در خانه انجام دهید و پروسه ی سفید کردن دندان را تکمیل کنند
اما همه ی این موارد به تجویز دندانپزشک شما بستگی دارد.
توجه کنید که هزینه های بلیچینگ شامل هزینه های جرم گیری و رفع پوسیدگی و درمان ریشه و… نمی شود.
بلیچینگ دندان تا چه مدت تاثیر خود را حفظ می کند؟
یکی از نکاتی که در رابطه با حفظ اثرات بلیچینگ دندان موثر است این می باشد که پس از انجام بلیچینگ دندان نحوه ی حفظ بهداشت دهان و دندان بسیار مهم می باشد و همچنین باید به رژیم غذایی خود نیز بسیار توجه کرد.
برای حفظ اثرات بلیچینگ باید از نوشیدنی هایی که دارای رنگدانه های زیاد هستند پرهیز کرد تا بتوان مینای دندان ها را برای مدت زمان بیشتری سفید نگه داشت.
همچنین عوامل ژنتیکی نیز بسیار برای حفظ سفیدی دندان موثر است. به همین منظور برای افراد بسیاری تکرار بلیچینگ جهت حفظ سفیدی دندان نیاز است.
دندان تا چه اندازه در بلیچینگ سفید می شود؟
دندان ها پس از بلیچینگ دارای طیف روشن شدن متفاوتی هستند. چرا که هر فرد به صورت فیزیولوژیک دارای ویژگی های منحصر به فردی می باشد که در روشن شدن رنگ دندان وی بسیار موثر هستند.
به طور میانگین دندان افراد پس از یک جلسه بلیچینگ با لیزر یک تا سه درجه دندان روشن تر می شود.
از چه روش های دیگری به جز بلیچینگ برای سفید کردن دندان می توان استفاده کرد؟
با پیشرفت دندانپزشکی زیبایی، روش های بسیار متنوعی برای سفید کردن دندان ها معرفی شده است. به جز جرم گیری و بلیچینگ دندان با لیزر که جزو روش های تقریبا موقتی به شمار می آیند که نتایج آنها باید پس از مدتی تکرار شود می توان از روش های دائمی تری از جمله لمینت دندان یا کامپوزیت ونیر برای سفید کردن دندان ها استفاده کرد.
لمینت ونیر ها پوسته های نازکی از جنس سرامیک هستند که به طور کامل روی دندان ها را پوشانده و رنگ دندان ها را با توجه به سلیقه بیمار روشن تر و سفید تر می کنند. نتایج لمینت دندان حدود 10 تا 12 سال ماندگاری دارد و چون نسبت به زرد شدن مقاومند، در این مدت دندان های بیمار سفیدی و درخشندگی خود را حفظ می کند.
کامپوزیت ونیر ها نیز از نوعی رزین ساخته می شوند که توسط پزشک روی دندان ها شکل داده شده و به طور کامل زردی دندان ها را می پوشانند و رنگ آنها نیز توسط خود بیمار انتخاب می شود. سفید کردن دندان ها با استفاده از کامپوزیت بیش از 5 سال دوام دارد و هزینه کامپوزیت دندان نسبت به لمینت بسیار کمتر است.
البته به طور کلی هزینه بلیچینگ با لیزر نسبت به لمینت و کامپوزیت به مراتب کمتر است اما دوام نتایج آن نیز بیش از 1 سال نیست و باید مجددا تکرار شود.