اگر میخواهید زیبایی لبخندتان را با پرکردن جای خالی دندانتان از طریق کاشت دندان به روش ایمپلنت دندان دوباره ببینید؛ اما در انتخاب روش کاشت ایمپلنت تردید دارید؛ مطمئناً دانستن ریسک ها و عوارض کوتاه مدت یا بلند مدت ایمپلنت دندانی برایتان خالی از لطف نیست. خوشبختانه مطالعات نشان می دهد که تاکنون کاشت دندان به روش ایمپلنت تقریباً برای ۹۵ درصد از بیماران با موفقیت کامل انجام شده و آنها هیچ گونه عوارض کوتاه مدت یا بلند مدت ایمپلنت دندان را تجربه نکردهاند. زمانی که فرایند کاشت ایمپلنت تمام می شود؛ بیماران با لبخندی رضایت آمیز کلینیک دندانپزشکی یا مطب دندانپزشک را ترک می کنند و سالها پس از آن نیز از دندان کاشته شده درست مانند روز اول راضی هستند.
اما به هرحال کاشت دندان نیز مانند هر عمل جراحی دیگری ممکن است عوارض بلند مدت یا کوتاه مدت ایمپلنت دندانی را برای بیمار ایجاد کند. مهمترین مزیت ایمپلنت دندان این است که دقیقا عملکردی مانند دندان طبیعی دارد اما همین مزیت موجب بروز برخی مشکلات برای فرد می شود. چون ایمپلنت دندانی نیز درست مانند دندان طبیعی ممکن است دچار عفونت لثه شود. البته با حفظ بهداشت دهان و دندان و مراقبت هایی که از دندان های خود می کنید؛ ایمپلنت دندان نیز عمر طولانی تری خواهند داشت.
آیا آسیب به لثه ها جزو عوارض کوتاه مدت یا بلند مدت ایمپلنت دندان است؟
می توان گفت بیماری لثه، جزو عوارض کوتاه مدت یا بلند مدت ایمپلنت دندانی است. اما نکته اینجاست که دلیل اصلی بروز بیماری های لثه، عدم رعایت بهداشت دهان و دندان و مراقبت از دندان هاست نه کاشت ایمپلنت. بنابراین ایمپلنت دندانی در کوتاه مدت یا بلند مدت به لثه آسیب نمی زند بلکه خود شخص موجب بروز این مشکل می شود. البته می توان به علائم دیگری مانند ایجاد عفونت لثه در محل کاشت ایمپلنت، التهاب لثه (Peri-implantitis , Peri-implant mucositis)، ترک خوردگی یا آسیب دیدن بافت های اطراف مانند دندان های دیگر یا رگ های خونی، آسیب به رشته های عصبی که منجر به ایجاد درد، بی حسی، یا احساس خارش در لثه، لب ها، چانه و دندانهای طبیعی دیگر می شود نیز به عنوان عوارض کوتاه مدت یا بلند مدت ایمپلنت دندان اشاره کرد. مشکلات سینوسی پس از کاشت ایمپلنت در فک بالا نیز در موارد نادری مشاهده شده است.
نشانه های بیماری لثه پس از کاشت ایمپلنت
نشانه های بیماری لثه که معمولاً در کوتاه مدت پس از کاشت ایمپلنت مشاهده می شود عبارتند از:
• خونریزی لثه
• عفونت لثه
• التهاب لثه
• بیرون آمدن بیش از حد دندان در اثر تحلیل لثه
• ایجاد فاصله بین دندان و لثه
• بوی بد دهان
• مزه بد دهان
با مشاهده هر کدام از علائم بالا توصیه میشود که به سرعت به دندانپزشک مراجعه کنید. آنها می توانند ایمپلنت کاشته شده را بررسی کرده و در صورتی که دچار بیماری لثه شده باشید به سرعت آن را درمان کند. هر چه زودتر به دندانپزشک مراجعه کنید درمان بیماریهای لثه راحت تر بوده و عوارض ناشی از آن نیز کمتر خواهد بود.
مطالب مرتبط: مراحل ایمپلنت دندان
پس زدن ایمپلنت در کوتاه مدت توسط لثه
معمولا لثه افرادی که به مواد فلزی یا هرگونه ماده خارجی که در بدنشان قرار بگیرد آلرژی داشته باشد؛ ایمپلنت را پس می زند. در صورت بروز چنین شرایطی باید دندانپزشک لثه را بشکافد و از اینکه ایمپلنت به طور کامل با استخوان فک جوش خورده اطمینان پیدا کند. در غیر این صورت باید ایمپلنت را خارج کرده و پایه ای با جنس غیر فلزی برای فرد به کار ببرد.
پس زدن ایمپلنت در بلند مدت توسط لثه
در شرایطی که بیمار از ایمپلنت های دندانی به خوبی مراقبت نکند و بهداشت دهان و دندان خود را رعایت نکند؛ احتمال ایجاد عفونت در ایمپلنت بسیار بالا می رود. بسیاری از عادات زندگی بیماران روی ایمپلنتهای دندانی موثر است. برخی از این عادات موجب بروز بیماری های لثه پس از کاشت ایمپلنت می شود که در نتیجه روی خود ایمپلنت نیز اثر گذاشته و اطراف آن ایجاد عفونت لثه میکند. بیماری لثه پس از کاشت ایمپلنت ممکن است طی چند هفته یا پس از چندین سال بروز کند.
اگر به علت التهاب لثه ایمپلنت دندان پس زده شود چه علائمی خواهد داشت؟
در صورتی که ایمپلنت دندان در کوتاه مدت یا بلند مدت با عدم موفقیت مواجه شود و اصطلاحا پس زده شود؛ بیمار نشانه های زیر را تجربه خواهد کرد:
مشکل در جویدن
التهاب لثه
تحلیل لثه
افزایش تورم اطراف ایمپلنت
لق شدن یا افتادن ایمپلنت
احساس درد و ناراحتی شدید
بیماری لثه پس از کاشت ایمپلنت
مطالب مرتبط: کاشت دندان طبیعی
بیماری لثه که پس از کاشت ایمپلنت بروز می یابد به دو دسته تقسیم می شود:
1. التهاب لثه خفیف اطراف ایمپلنت (Peri-implant mucositis)
التهاب لثه خفیف اطراف ایمپلنت (Peri-implant mucositis) بیماری است که در آن التهاب لثه تنها اطراف بافتهای نرم ایمپلنت دندان مشاهده میشود و هنوز تحلیل استخوان ایجاد نشده است. معمولاً التهاب لثه خفیف زمانی که شدید شود به التهاب لثه شدید اطراف ایمپلنت (Peri-implantitis) تبدیل می شود. مستندات موجود نشان می دهد در صورتی که التهاب لثه خفیف اطراف ایمپلنت (Peri-implant mucositis) در مراحل اولیه تشخیص داده شود میتواند به راحتی و با درصد موفقیت بالا درمان شود.
2. التهاب لثه شدید اطراف ایمپلنت (Peri-implantitis)
در التهاب لثه شدید اطراف ایمپلنت (Peri-implantitis)، التهاب لثه در بافت نرم اطراف ایمپلنت گسترش پیدا کرده و به استخوان فک که حمایت کننده ایمپلنت دندان است؛ رسیده است. معمولا برای درمان التهاب لثه شدید اطراف ایمپلنت نیاز به انجام عمل جراحی است.
بیماری التهاب لثه شدید اطراف ایمپلنت یک بیماری عفونی است که دلیل آن عفونت کردن لثه و ساختار استخوان اطراف ایمپلنت دندان است. التهاب مضمن معمولا منجر به تحلیل استخوان و نهایتا لق شدن و افتادن ایمپلنت میشود. خطر عفونت لثه و التهاب لثه اطراف ایمپلنت های دندانی در مقایسه با دندان طبیعی بسیار بیشتر است. چون اتصال ایمپلنت با لثه نسبت به دندان طبیعی، ضعیف تر است. اگر لثه های اطراف ایمپلنت تحلیل روند؛ باکتری های مضر زیر لثه رشد کرده و تحلیل استخوان بروز می کند.
چرا بیماری التهاب لثه اطراف ایمپلنت بروز می کند ؟
التهاب لثه اطراف ایمپلنت یک اختلال چند عاملی است که باکتری نقش بسیار مهمی در ایجاد آن دارد. اما مهمترین دلیل پیشرفت بیماری التهاب لثه، باکتری نیست؛ بلکه عدم رعایت بهداشت دهان و دندان و همچنین دیر مراجعه کردن به دندانپزشک از مهمترین دلایل تشدید بیماری التهاب لثه است. به خاطر داشته باشید که ایمپلنت ها نیز دقیقا مانند دندان های طبیعی نیاز به مسواک زدن و نخ دندان کشیدن منظم و همچنین چکاپ شدن مرتب نزد دندانپزشک دارند.
چون ایمپلنت مانند دندان طبیعی به راحتی به لثه ها متصل نمی شود؛ خطر عفونت لثه در پایه ایمپلنت بسیار بیشتر است. معمولا لثه اطراف ایمپلنت از پایه یا اباتمنت کمی فاصله دارد و بنابراین باکتری های مضر راحتتر میتوانند در این ناحیه از لثه باقی مانده و رشد کنند. رشد باکتری نه تنها موجب التهاب لثه بلکه موجب تحلیل استخوان نیز میشود. معمولا ۴۰ درصد از بیمارانی که ایمپلنت انجام دادهاند دچار التهاب اطراف ایمپلنت خود می شوند که به بیماری التهاب لثه اطراف ایمپلنت معروف (Peri-implantitis) است.
برخی از ریسک فاکتورهای بیماری التهاب لثه اطراف ایمپلنت عبارت است از:
• سیگار کشیدن
• مبتلا بودن به بیماری لثه پیش از کاشت ایمپلنت
• حساسیت ژنتیکی
• ابتلا به دیابت
• کنترل ضعیف پلاک های دندانی
چطور می توان تشخیص داد که به بیماری التهاب لثه اطراف ایمپلنت دچار شده ایم؟
نشانه ها و علائم التهاب لثه اطراف ایمپلنت تقریبا شبیه بیماری لثه است. اگر ایمپلنت کاشته اید و یک یا چند مورد از علائم زیر را دارید توصیه میکنیم که زودتر به دندانپزشک مراجعه کرده و از او بخواهید که ایمپلنت را بررسی کند. چون بیماری التهاب لثه شدید اطراف ایمپلنت(Peri-implantitis) معمولاً با علائم خفیف تری که مربوط به بیماری التهاب لثه خفیف اطراف ایمپلنت (Peri-implant mucositis) است؛ شروع می شود در این شرایط که برخی از نشانههای آن در ادامه مطرح می شود؛ درمان بیماری التهاب لثه بسیار آسان است:
• خونریزی لثه هنگام مسواک زدن
• قرمزی و تورم اطراف ایمپلنت
• بروز التهاب
• احساس درد اطراف ایمپلنت دندان
• لق شدن ایمپلنت و تکان خوردن آن هنگام جویدن غذا
• تورم گره های لنفاوی
• احساس مزه بد در دهان
• خونریزی اطراف لثه
• تحلیل استخوان اطراف ایمپلنت
خطرات بیماری التهاب لثه اطراف ایمپلنت (Peri-Implantitis)
در صورتی که بیماری التهاب لثه اطراف ایمپلنت درمان نشود می تواند پیامدهای متعددی داشته باشد که تحلیل استخوان یکی از آنهاست. التهاب لثه شدید نهایتا منجر به از دست دادن ایمپلنت می شود. به همین دلیل، درمان سریع و کامل این مشکل بسیار مهم است.
چطور از ایجاد التهاب لثه اطراف ایمپلنت جلوگیری کرده و یا آن را درمان کنیم؟
• جلوگیری از ایجاد التهاب لثه اطراف ایمپلنت (Peri-implantitis)
به طور کلی توصیه های زیر را برای جلوگیری از التهاب لثه اطراف ایمپلنت باید جدی بگیرید:
مسواک زدن دندانها دو بار در روز با خمیر دندان های ضد باکتری
قرقره کردن آب نمک یا دهان شویه های بدون فلوراید
استفاده از ژل های دهانی یک یا دو بار در روز زیر ایمپلنت
استفاده از سرنگ های مخصوص برای تزریق ژل دقیقا زیر محل کاشت ایمپلنت
• درمان التهاب لثه اطراف ایمپلنت (Peri-implantitis)
در صورتی که پزشک تشخیص دهد که شما به بیماری التهاب لثه اطراف ایمپلنت دچار شده اید به احتمال زیاد باید ایمپلنت از جای خود خارج شده و سطح عفونی شده کاملاً برداشته شود. سپس جراحت ایجاد شده باید به طور کامل درمان شود. نحوه درمان جراحت پس از برداشتن بافت های عفونی شده و ملتهب نیز به شدت عفونت لثه بستگی دارد اما معمولاً دندانپزشکان از روش های زیر استفاده می کنند:
کنترل باکتریهای مضر اطراف ایمپلنت دندانی
تسریع کردن بهبود زخم و جراحت
تسریع در بهبود خونریزی لثه
آیا پس از کاشت ایمپلنت، لثه اطراف آن رشد می کند؟
لثه به طور مداوم در حال رشد کردن است. در فرآیند کاشت ایمپلنت لثه شما از زمانی که دندان اصلی کشیده میشود شروع به رشد کردن کرده و جای خالی ایجاد شده را پر میکند. به همین علت کشیدن دندان باید به دقت انجام گیرد تا لثه تا حد ممکن کمتر برداشته شود. چون داشتن لثه سالم برای انجام موفق ایمپلنت دندان بسیار مهم است. همچنین پس از کاشت پایه ایمپلنت داخل استخوان فک، لثه اطراف آن به طور کامل رشد کرده و در مرحله بعد که اباتمنت باید روی پایه قرار بگیرد، پایه ایمپلنت به طور کامل با لثه پوشیده می شود. در صورتی که به بیماری لثه دچار باشید و عمل کاشت ایمپلنت انجام دهید نه تنها لثه نمی تواند به خوبی اطراف ایمپلنت را فرا بگیرد بلکه جوش خوردن ایمپلنت به استخوان فک نیز با مشکل مواجه شده و نهایتا عمل کاشت ایمپلنت با شکست مواجه می شود.
اگر بخواهم کاشت دندان انجام دهم چقدر باید نگران التهاب لثه اطراف ایمپلنت باشم؟
بیماری التهاب لثه در اطراف ایمپلت یک بیماری عفونی است که به کاهش تدریجی استخوان فک اطراف محل کاشت ایمپلنت منجر می شود. دلیل ایجاد بیماری التهاب لثه متعدد است اما به طور کلی یکی از موارد زیر می باشد:
عادت به سیگار کشیدن
مراقبت بهداشت دهان و دندان بسیار ضعیف
ساییده شدن دندان
بزرگ بودن سایز ایمپلنت
کافی نبودن استخوان فک و انجام ندادن پیوند استخوان پیش از کاشت دندان
چطور می توانم احتمال و ریسک ابتلا به بیماری التهاب لثه پس از کاشت دندان را کاهش دهم؟
اگر از دندان های خود خوب مراقبت می کنید جزو بیمارانی که ریسک بالای ابتلا به بیماری التهاب لثه اطراف ایمپلنت را دارند؛ نیستید. البته چکاپ منظم نزد دندانپزشک نیز مناسب بودن شرایط ایمپلنت های دندانی را تضمین می کند. چون گاهی اوقات تا زمانی که بیماری خیلی شدید نشده ممکن است علائم چندانی از خود نشان ندهد به همین علت مراجعه منظم هر شش ماه یک بار پس از کاشت ایمپلنت به دندان پزشک از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. چون دندانپزشک می تواند حتی عفونت های بسیار جزئی را تشخیص داده و قبل از آنکه خیلی دیر شود؛ آن را درمان کند.
مطالب مرتبط: قیمت ایمپلنت دندان
بعدایمپلنت روی لثه یک زایده تشکیل شده علت چیست