معایب کاشت ایمپلنت و عوارض جانبی ایمپلنت دندان چیست؟ یکی از عوارض رایج کاشت ایمپلنت دندان ، درد و ناراحتی پس از عمل است. این درد معمولاً با مسکن ها قابل کنترل است.عفونت یکی از عوارض جدی کاشت ایمپلنت دندان است. اگر عفونت رخ دهد، ممکن است نیاز به درمان آنتی بیوتیکی باشد.در برخی موارد، ایمپلنت دندان ممکن است شکست بخورد. این معمولاً به دلیل عدم موفقیت در جوش خوردن ایمپلنت به استخوان فک رخ می دهد.
اگر ایمپلنت دندان در نزدیکی سینوس های ماگزیلاری قرار گیرد، ممکن است به سینوس آسیب برساند. این عارضه به عنوان سینوس ایمپلنت شناخته می شود. در برخی موارد، ایمپلنت دندان ممکن است به عصب آسیب برساند. این می تواند باعث بی حسی یا درد در صورت شود.
1. هزینه، معایب کاشت ایمپلنت و عوارض جانبی ایمپلنت دندان چیست؟
درست است که ایمپلنت دندانی معمولا گران هستند و شاید هزینه ایمپلنت تکی حدود دو برابر بیشتر از بریج دندان سنتی باشد. البته با در نظر گرفتن مزایای ایمپلنت دندانی و همچنین دائمی بودن آن که نیاز به ترمیم یا جایگزین شدن در فواصل کوتاه مدت چند ماهه مانند بریج دندان یا دندان های مصنوعی ندارد این عیب در طولانی مدت به یکی از مزایای این روش تبدیل می شود.
اکثر بیماران تصور می کنند که هزینه ایمپلنت دندان بسیار بالاست در حقیقت هزینه، مهمترین مانع بر سر راه بیمارانی است که می خواهند ایمپلنت دندان انجام دهند. اما نکته اینجاست که اگر هزینه های جانبی روش های دیگر جایگزین کردن دندان و مزایای ایمپلنت دندان از جمله طول عمر بالا، عملکرد فوق العاده و زیبایی ظاهری را نسبت به آن روش ها در نظر بگیرید؛ متوجه میشوید که این هزینه در طولانی مدت به شما باز می گردد. بنابراین پرداخت هزینه برای ایمپلنت دندان مانع بزرگی بر سر راه شما نخواهد بود.
مطالب مرتبط: قیمت ایمپلنت دندان
2. نیاز به انجام عمل جراحی متعدد
انجام عمل جراحی و فرایند قبل و بعد از آن برای بیمار فرایندی ناراحت کننده اضطراب آور و دردناک است. در طول فرایند کاشت ایمپلنت، نیاز به جراحی مختصری برای سوراخ کردن استخوان فک به منظور کاشت ایمپلنت و پس از جوش خوردن ایمپلنت با استخوان فک نیز نیاز به جراحی دیگری برای برداشتن لثه و قرار دادن اباتمنت است. اما دندانپزشکان این اطمینان را به شما می دهند که حین انجام عمل جراحی کاشت ایمپلنت احساس ناراحتی تان حتی نسبت به عصب کشی یا کشیدن دندان کمتر باشد. از نظر بیماران انجام عمل جراحی کاشت ایمپلنت تقریباً در حد پر کردن دندان است و زمان مورد نیاز برای انجام این عمل جراحی مختصر نیز حدود ۱۰ دقیقه است.
از دیگر معایب کاشت ایمپلنت این است که بسته به شرایط بیمار ممکن است نیاز به جراحی های دیگری پیش از کاشت ایمپلنت باشد. به عنوان مثال اگر تراکم استخوان فرد کافی نباشد باید پیش از اقدام به کاشت ایمپلنت، جراحی پیوند استخوان انجام می گیرد و همچنین در صورتیکه کاشت ایمپلنت در فک بالا انجام گیرد ممکن است نیاز به عمل جراحی برای لیفت سینوس باشد.
3. خطرات و عوارض جانبی ناشی از انجام عمل جراحی
خطرات و عوارض جانبی ناشی از انجام عمل جراحی به شرح زیر است:
• درد و احساس ناراحتی
ترش شدن دهان و احساس درد از عوارض جانبی ایمپلنت دندان است که بروز آنها بعد از هرگونه عمل جراحی داخل دهان طبیعی است. برای تسکین این عوارض جانبی ایمپلنت دندان می توان از مسکن هایی که توسط پزشک تجویز شده استفاده کرد. همچنین بهتر است از خوردن غذاها و نوشیدنی های خیلی داغ یا خیلی سرد تا زمانی که حساسیت و احساس درد و ناراحتی شما از بین نرفته؛ خودداری کنید.
• کبودی اطراف ناحیه عمل شده
در روزهای اول ریکاوری، بیماران ممکن است کبودی هایی اطراف ناحیهای که بافت لثه جراحی شده مشاهده کنند. کبودی های سیاه یا آبی رنگ کاملاً طبیعی هستند و ممکن است تا چند روز مشاهده شوند. اما همینطور که لثه در حال ترمیم یافتن است؛ کبودی نیز کم رنگ تر شده و به تدریج از بین می رود.
• تورم صورت و لثه
تورم در ناحیه قوس دندان و بخشی از صورت بعد از انجام عمل جراحی دهان و دندان طبیعی است. خوشبختانه این تورم پس از چند روز کاهش قابل توجهی پیدا می کند. اما برای کمک به تسکین بیشتر این تورم میتوان از کمپرس سرد روی صورت استفاده کرد. البته دقت داشته باشید که کمپرس سرد را نباید مستقیماً روی محلی که جراحی شده یعنی روی لثه قرار دهید چون ناراحتی و درد شما را مخصوصا در روزهای اول ریکاوری بیشتر خواهد کرد.
• خونریزی خفیف پس از عمل جراحی
خونریزی خفیف در محل جراحی حتی چند روز پس از انجام جراحی دهان و دندان نیز نامعمول نیست اما به تدریج در روزهای پس از عمل جراحی میزان خونریزی کاهش می یابد. بهتر است به توصیه های پزشک برای مراقبت از محل جراحی شده و حفظ بهداشت آن جهت جلوگیری از ایجاد عفونت توجه کنید.
4. زمان بهبودی طولانی مدت
یکی از مهمترین معایب کاشت ایمپلنت این است که زمان انتظار برای بهبودی کامل پس از کاشت دندان بسیار طولانی است. روش کاشت دندان حدود ۳ تا ۶ ماه برای جوش خوردن ایمپلنت به استخوان دندان پیش از انجام آخرین مرحله زمان می برد. به همین علت در صورتی که کل دندان های خود را کشیده باشید یا یکی از دندان های پیشین خود را از دست داده باشید نیاز دارید که از دندان های مصنوعی موقتی استفاده کنید؛ تا طول درمان طی شود.
5. عدم موفقیت کاشت دندان
در صورتی که شرایط بیمار پیش از کاشت ایمپلنت به درستی بررسی نشده باشد و یا دندانپزشک تجربه کافی برای کاشت ایمپلنت نداشته باشد ممکن است مشکلاتی را برای بیمار ایجاد کند و کاشت دندان در کوتاه مدت یا بلند مدت با عدم موفقیت مواجه شود. پیش از انجام ایمپلنت باید به این نکته توجه کرد که کاشت دندان به روش ایمپلنت را نمیتوان روی تمام بیماران انجام داد. گاهی اوقات استخوان فک تراکم کافی ندارد و به همین علت فرایند جوش خوردن را با مشکل مواجه می کند. در صورتی که به پزشک متخصص مراجعه کنید می توانید درخصوص معایب کاشت ایمپلنت و احتمال عدم موفقیت آن نسبت به شرایط خود اطلاعات بیشتری کسب کنید.
• پس زدن ایمپلنت
اگر کاشت ایمپلنت در محلی از فک که استخوان تراکم کافی ندارد؛ انجام گیرد و پیش از انجام ایمپلنت دندان، پیوند استخوان انجام نگیرد پس از مدتی احتمال تحلیل رفتن استخوان در آن ناحیه به شدت افزایش یافته و ایمپلنت به درستی با استخوان فک جوش نمی خورد و لق شده یا کاملا از جای خود خارج می شود. در این صورت ایمپلنت باید از محل خود خارج شده و پس از انجام جراحی های لازم مجددا کاشته شود.
• نیاز به تعویض تاج دندان ایمپلنت
پس از چندین سال که از کاشت ایمپلنت بگذرد احتمال دارد که رنگ تاج دندانی تغییر کند که روی زیبایی و عملکرد پروتز دندانی موثر خواهد بود. به همین علت پروتز دندانی باید پس از چند سال تعویض شود.
6. عدم پوشش بیمه درمانی
یکی از معایب کاشت ایمپلنت که روی انتخاب روش درمان از لحاظ بیماران موثر است این است که بیمه های درمانی کاشت دندان به روش ایمپلنت را پوشش نمیدهند و فقط ممکن است برخی از بیمه های تکمیلی بخشی از هزینههای آن را به شما پرداخت کنند اما میزان پرداخت آنها نیز بسیار ناچیز است. این عدم پوشش دهی بیمه تاثیر بسیار زیادی در تصمیم گیری افراد برای استفاده از روش ایمپلنت دندان دارد چون بیماران مجبورند بخش اعظمی از هزینههای مربوط به کاشت دندان را از جیب بپردازند که مبلغ کمی هم نیست.
7. نیاز به مراجعه به پزشکان متعدد با تخصص های مختلف
ایمپلنت دندان توسط یک تیم پزشکی انجام می گیرد به طوری که یک پزشک جراح، عمل جراحی را انجام می دهد و پزشک دیگر تاج دندانی را می سازد. مشکل این است که بیماران تمایلی به مراجعه به پزشکان و مراکز درمانی مختلف ندارند چون از یک طرف هزینه های آنها را بیشتر می کند و از طرف دیگر پیدا کردن متخصص مجرب در هر زمینه کار مشکلی است.
در کلینیک دندانپزشکی می توانید تمام مراحل کاشت ایمپلنت را توسط ایمپلنتولوژیست و جراح دندان - آقای دکتر شهاب محمدی - انجام دهید و دیگر نیازی به مراجعه به مراکز درمانی دیگر جهت تکمیل مراحل ایمپلنت دندان نخواهید داشت. بنابراین با مراجعه به کلینیک دندان در وقت و هزینه خود صرفه جویی کرده و کاشت دندان را با بهترین کیفیت انجام دهید.
8. شکایت از کاشت دندان به روش ایمپلنت
به ندرت اتفاق می افتد که چندین سال پس از کاشت ایمپلنت بیماران از انجام ایمپلنت شکایت داشته باشند اما حتی در صورت ایجاد مشکل نیز راه حل های مناسبی برای ترمیم یا تعویض آنها وجود دارد. یکی از شکایت های اصلی بیماران عدم گارانتی ایمپلنت است. چون آنها مجبورند در صورت ایجاد مشکل برای ایمپلنت، هزینه اضافی جهت تعویض و تعمیر آن بپردازند اما در کلینیک دندان به منظور رفاه بیشتر مراجعین، تمام ایمپلنت های دندانی با گارانتی برای بیمار مورد استفاده قرار می گیرد.
مطالب مرتبط: کاشت دندان طبیعی
اثرات منفی ایمپلنت های دندانی چیست؟
عفونت در مرحله کاشت ایمپلنت یا پس از آن ممکن است به بافت های اطراف مانند دندان های دیگر یا رگ ها آسیب وارد کند. همچنین کاشت دندان به روش ایمپلنت ممکن است به رشته های عصبی نیز آسیب رسانده و موجب شود بیمار درد شدیدی احساس کند. بی حسی یا احساس خارش در دندانهای طبیعی دیگر، لثه، لب ها، چانه و مشکلات سینوسی زمانیکه ایمپلنت ها در فک بالا کاشته می شوند؛ نیز از دیگر اثرات منفی ایمپلنت های دندانی است که البته در صورتیکه پزشک تخصص کافی در ایمپلنت دندان نداشته باشد به ندرت در بیمار مشاهده می شود.
• عفونت در محل کاشت ایمپلنت
عفونت در محل کاشت ایمپلنت ممکن است حین عمل جراحی یا بعد از آن ایجاد شود. ریسک فاکتورهای ایجاد عفونت شامل مبتلا بودن به بیماریهای سیستم ایمنی، کشیدن سیگار و عدم رعایت بهداشت دهان و دندان است.
• میکرو جابجایی ایمپلنت
میکروجابجایی ایمپلنت زمانی که پایه ایمپلنت بعد از سوار کردن تاج دندان فوری از استحکام کافی برخوردار نباشد؛ مشاهده می شود. بدیهی است که تاج دندان مصنوعی ایمپلنت را نباید پیش از جوش خوردن پایه ایمپلنت با استخوان فک روی آن سوار کرد اما گاهی اوقات دندانپزشک از پروتز دندانی فوری روی ایمپلنت بلافاصله پس از آن استفاده می کند. در این روش تعداد جلسات مورد نیاز برای مراجعه به پزشک کمتر میشود اما میزان فشاری که روی ایمپلنت وارد شده افزایش یافته و احتمال عدم موفقیت آن را نیز بالا می برد.
• عدم تراکم استخوان کافی
عدم موفقیت کوتاه مدت پس از کاشت دندان به روش ایمپلنت ممکن است به علت عدم تراکم استخوان کافی ایجاد شود. اگر دندانپزشک عمل کاشت ایمپلنت را بدون وجود استخوان کافی درفک تکمیل کند ایمپلنت به درستی به استخوان جوش نخورده و لق شده یا از جای خود خارج می شود.
• واکنش های آلرژیک
ایجاد واکنش های آلرژیک به تیتانیوم یا فلزات دیگری که برای ساخت پایه ایمپلنت استفاده میشود به ندرت اتفاق میافتد. علائم آلرژیک می تواند شامل تب، تحلیل لثه یا احساس خارش باشد. در صورتی که این علائم را مشاهده کردید باید با پزشک خود مشورت کرده و از ایمپلنتی با جنس متفاوت استفاده کنید.
• عدم پیروی از دستورات پزشک
فعالیت ها و عاداتی که در زندگی روزمره خود دارید و به عبارتی سبک زندگی شما تاثیر مستقیم روی موفقیت یا عدم موفقیت ایمپلنت دندان دارد. بنابراین بهتر است دستورات پزشک را به طور کامل برای کاهش ریسک فاکتورهای موجود موثر روی عدم موفقیت کاشت دندان رعایت کنید. برخی از این دستورالعمل ها شامل خوردن غذاهای نرم تا زمان بهبودی کامل ایمپلنت، حفظ بهداشت دهان و دندان و خودداری از جویدن مواد غذایی سفت است.
درصد عدم موفقیت ایمپلنت های دندانی چقدر است؟
میزان موفقیت ایمپلنت های دندانی بسیار بالاست اما گاهی اوقات در برخی افراد با شکست مواجه می شود. تخمین زده شده که عدم موفقیت ایمپلنت های دندانی حدود ۵ تا ۱۰ درصد است که ممکن است در فاصله زمانی کوتاه یا چند ماه بعد است کاشت ایمپلنت مشاهده شود.
آیا پوسیدگی نیز جزو معایب ایمپلنت کاشته شده در فک یا تاج دندانی ایمپلنت است؟
خیر چون تاج دندانی ایمپلنت و خود پایه ایمپلنت از مواد مصنوعی ساخته شدهاند هیچگونه پوسیدگی در آنها مشاهده نمیشود اما برای جلوگیری از ایجاد عفونت و حفظ بهداشت دهان و دندان خود باید همان مراقبت های معمول از دندان طبیعی یعنی نخ دندان کشیدن و مسواک زدن مرتب را روی دندانهای ایمپلنت شده نیز رعایت کنید.
سلام من همه دندانهایم را از دست داده ام آیا میشه چندتا ایمپلنت وبقیه متحرک بیشه وصل بیشه ب آنها لطفا جواب بدید