تکنولوژی کاشت دندان به روش ایمپلنت و اوردنچر برپایه ایمپلنت طی سالهای اخیر پیشرفت قابل توجهی داشته است به طوریکه امروزه، ایمپلنت دندانی به عنوان یکی از اولویت های جایگزین کردن جای خالی دندانها برای بیماران مطرح است. ایمپلنت دندان پایه های تیتانیومی هستند که در استخوان فک بالا یا پایین کاشته می شوند و چون طی مدت زمان کوتاهی با استخوان جوش می خورند برای مدتی طولانی و حتی تا پایان عمر نقش ریشه دندان طبیعی از دست رفته را برای بیمار ایفا می کنند.
درمان با ایمپلنت دندانی برای بیمارانی که یک یا چند دندان خود را از دست داده اند به کار می رود و اوردنچر برپایه ایمپلنت دندان زمانی برای افراد تجویز می شود که تعداد زیادی از دندانها یا کل دندانهای یک فک یا هر دو فک خود را از دست داده اند.
مطالب مرتبط: مراحل ایمپلنت دندان
اوردنچر برپایه ایمپلنت چیست؟
درحقیقت اوردنچر برپایه ایمپلنت دندان، نوعی دندان مصنوعی است که روی پایه ایمپلنت دندان سوار می شود و به بیمارانی که کل دندانهای فک بالا یا پایین یا هر دو فک را از دست داده اند کمک می کند که کیفیت زندگی خود را بهبود بخشیده و تمام آنچه را که پیش از کشیدن کل دندانهایشان تجربه کرده اند دوباره تکرار کنند.
چرا اوردنچر برپایه ایمپلنت
زمانیکه تعداد زیادی از دندانهای خود را بر اثر تصادف، پوسیدگی یا شکستن از دست می دهید؛ کیفیت زندگیتان از هر لحاظ تحت تاثیر قرار می گیرد. خالی ماندن جای دندانها نه تنها بر زیبایی و اعتماد به نفس شما موثر است بلکه روی سلامتی شما چه از لحاظ بهداشت دهان و دندان و چه از لحاظ مواد غذایی که می توانید بخورید؛ تاثیر بسزایی دارد. شکی نیست که به منظور برخورداری از یک زندگی باکیفیت باید دندانهای خود را جایگزین کنید. روشهای مختلفی برای جایگزین کردن دندانهای خالی وجود دارد اما به جرات می توان گفت اوردنچر برپایه ایمپلنت بهترین روشی است که با تکنولوژی پیشرفته روز می تواند در این شرایط به کمک شما بیاید.
اوردنچر برپایه ایمپلنت علاوه بر اینکه با کمک به قرار گرفتن لب ها و بافت های لثه در جای مناسب خود، چهره زیبایی به شما هدیه می دهد؛ مثل دندان طبیعی خودتان در دهان ثابت است و مثل دندان مصنوعی سنتی هنگام جویدن یا صحبت کردن جابجا نمی شود. به همین علت است که اوردنچر برپایه ایمپلنت بین سالمندانی که نیاز به دندان مصنوعی دارند محبوبیت بسیار بیشتری پیدا کرده است. همچنین مطالعات آماری نشان داده است که میزان موفقیت اوردنچر برپایه ایمپلنت تقریبا نزدیک به 100% بوده و اکثر سالمندان بدون هیچ مشکلی تا پایان عمر از این دندانهای مصنوعی برپایه ایمپلنت استفاده کرده اند.
تفاوت اوردنچر برپایه ایمپلنت با دندان مصنوعی سنتی چیست؟
دنچر یا دندان مصنوعی، به هرنوع پروتز دندانی متحرک که کل دندانهای یک فک یا هر دو فک را پوشش دهد گفته می شود. در حقیقت دندان مصنوعی متحرک فقط روی لثه ها سوار می شود و هیچگونه پایه نگهدارنده ای در داخل فک ندارد.
اوردنچر برپایه یمپلنت نیز تقریبا همان ساختار دندان مصنوعی سنتی را دارد با این تفاوت که پروتز دندانی به جای قرار گرفتن روی لثه، روی پایه ایمپلنت سوار می شود. به همین علت اوردنچر برپایه ایمپلنت کاملا ثابت است و جابجا نمی شود. البته امکان برداشتن آنها از روی ایمپلنت وجود دارد اما زمانیکه روی ایمپلنت قرار می گیرند کاملا درجای خودشان مستحکم و پایدارهستند.
مطالب مرتبط: قیمت ایمپلنت دندان
تفاوت اوردنچر و ایمپلنت All on 4 چیست؟
اوردنچر یا دندان مصنوعی متحرک به ردیفی از دندانهای پروتزی گفته می شود که پس از سوار شدن روی پایه ها یا همان ایمپلنت ها روی بافت لثه قرار می گیرند. این ایمپلنت ها کاملا داخل استخوان فک کاشته شده و با آن جوش می خورند. تعداد ایمپلنت های کاشته شده در استخوان فک بستگی به تعداد دندانهایی که باید جایگزین شود و همچنین تراکم استخوان فک هر فرد دارد و معمولا از یک تا هشت ایمپلنت در هر فک متغیر است. افرادی که اکثر دندانهای خود را از دست داده اند معمولا بهترین کاندید برای استفاده از اوردنچر می باشند. اما به منظور اینکه کاشت ایمپلنت ها و سوار کردن پروتزهای دندانی روی آنها، دوام طولانی داشته باشد، به تراکم استخوان کافی در فک هر فرد نیاز است. بنابراین در بیمارانی که استخوان فک آنها برای کاشت ایمپلنت به تعداد مورد نیاز، تراکم و فضا داشته باشد، از اوردنچر استفاده می شود که بسیار پایدار و مستحکم است.
ایمپلنت All on 4 یک روش مبتکارانه است که مخصوص افرادی است که استخوان فک آنها فضا یا تراکم کافی برای کاشت بیش از 4 ایمپلنت را ندارد، ابداع شده است. در این روش 4 ایمپلنت با زاویه های متفاوت در 4 قسمت از استخوان فک که بیشترین تراکم و فضا را دارند کاشته می شود تا پروتز دندانی روی آنها سوار شود. معمولا دو ایمپلنت صاف در قسمت جلوی آرواره و دو ایمپلنت زاویه دار در قسمت عقب آرواره کاشته می شود. بنابراین بیمارانی که امکان کاشت اوردنچر را ندارند می توانند از ایمپلنت All on 4 استفاده کنند.
انواع اوردنچر
• اوردنچر متکی بر بافت لثه: در این نوع اوردنچر، پروتز دندانی با سوار شدن روی ایمپلنت هایی که در فک بالا و پایین کاشته شده اند؛ مستقیما روی لثه ها قرار می گیرد. اتصالاتی در این نوع اوردنچر متحرک در نظر گرفته شده که کاملا با ایمپلنت ها منطبق می شود و تا زمانیکه خود بیمار نخواهد آنها را از دهانش خارج کند در جای خود ثابت باقی می ماند. البته اوردنچر متکی بربافت لثه شبیه ترین نوع اوردنچر به دندان مصنوعی سنتی است و از حداقل استانداردهای لازم برای بیمارانی که کل دندانهای خود را از دست داده اند؛ برخوردار است.
• اوردنچر متکی بر ایمپلنت و لثه: در این نوع اوردنچر، پروتز دندانی با استفاده از دو ایمپلنت کاشته شده که معمولا به جای دندان نیش یا آسیا کاشته می شوند، روی لثه قرار می گیرد. در این اوردنچر معمولا از یک میله که ایمپلنت ها را به هم متصل می کند به عنوان محل قرار گیری پروتز دندانی استفاده می شود. به همین علت به ان نوع کاشت دندان مصنوعی، اوردنچر میله ای نیز می گویند. اگر نیازی نباشد که ایمپلنت ها حتما از هم جدا باشند؛ از سایر ساپورت ها مانند ساپورت توپی یا لوکیتورها نیز می توان استفاده کرد.
• اوردنچر برپایه ایمپلنت: اوردنچر برپایه ایمپلنت تنها توسط ایمپلنت ها حمایت می شود به طوریکه پروتز دندان مصنوعی کامل یا با ضمائمی به ایمپلنت های کاشته شده در فک متصل می شوند یا از طریق تاجهای تلسکوپی روی آن قرار می گیرد. معمولا حدود 4 تا 6 ایمپلنت باید در فک کاشته شود که تعداد آنها با توجه به نیرو و فشاری که به هر ایمپلنت وارد می شود توسط پزشک تعیین می گردد. سپس بسته به نظر پزشک یک نوع اتچمنت(میله ای (Bar)، توپی (Ball) یا مگنتی روی ایمپلنت ها قرار گرفته تا محل استقرار پروتز دندانهای مصنوعی آماده شود. نهایتا، تاج دندان مصنوعی که معمولا کل دندانها را شامل می شود روی اتچمنت سوار می شود.
جنس Overdenture برپایه ایمپلنت
میله اوردنچر مس تواند از طلا یا الیاژ های فلزی خاص تهیه شود. برخی سازندگان از قالبگیری استفاده نمی کنند بلکه میله را به صورت چند قطعه مجزا از پیش ساخته شده تولید می کنند. چون استفاده از طلا هزینه بسیار بالایی دارد گزنه آلیاژ فلزی طرفداران بیشتری پیدا کرده است.
برخی اتصالات پلاستیکی نیز امروزه به جای اتصالات فلزی مورد استفاده قرار میگیرند. هزینه اتصالات فلزی بسیار پایین تر است و با سختی های متفاوتی در اختیار جراحان دندانپزشک قرار می گیرند. نحوه قرار دادن آنها روی ایمپلنت ها نیز با ابزار مخصوص دندانپزشکی بسیار ساده است.
تاجهای دندانی تلسکوپی نیز تکنولوژی بسیار تازه ای هستند که درحای رقابت با قالبگیری های سنتی می باشند. پایداری آنها نسبتا خوب است و می توانند روی هر تعداد ایمپلنت سوار شوند. حتی در شرایطی که فضای عمودی محدودی وجد دارد و اتچمنت های میله ای کارایی خوبی ندارند، اتصالات تلسکوپی با انعطاف پذیری بالا کارایی بالایی از خود نشان می دهند. البته هزینه این نوع اتصالات کمی بیشتر است.
اباتمنت های تیتانیومی از پیش ساخته شده نیز با ارتفاع مختلف برای اوردنچر برپایه ایمپلنت موجود و قابل استفاده است. این اباتمنت ها به صورت یک تکه روی ایمپلنت ها سوار شده و محل استقرار مناسبی برای تاج دندان مصنوعی فراهم می آورند. گاهی اوقات این اباتمنت ها همراه با تلسکوپی ساخته شده از آلیاژ طلا مورد استفاده قرار می گیرند که دوام و پایداری اوردنچر را تا چندین برابر افزایش می دهند.
مطالب مرتبط: ایمپلنت فوری
چه عواملی برانتخاب نوع اوردنچر موثرند؟
انتخاب نوع اوردنچر توسط دندانپزشک معمولا با توجه به عوامل زیر تعیین می شود:
• شکل ظاهری آرواره
• تعداد دندانهای مورد نیاز برای ساخت پروتز دندان مصنوعی
• تعداد و طول ایمپلنت های مورد نیاز برای اوردنچر
• میزان تراکم استخوان فک بیمار
• فاصله افقی بین ایمپلنت های کاشته شده
• استحکام و دوام اوردنچر
• هزینه و زمان طبق درخواست بیمار
آیا من کاندید مناسبی برای Overdenture برپایه ایمپلنت هستم؟
تنها جراح دندانپزشک و متخصص ایمپلنت می تواند تشخیص دهد که بهترین روش درمانی برای جایگزین کردن دندانهای از دست رفته شما کدام است. به طور کلی با توجه به پیشرفت های قابل توجهی که در تکنولوژی ایمپلنت دندان و تکنیک های دندانپزشکی مشاهده می شود، در حال حاضر اکثر افرادی که تعداد زیادی از دندانهای خود را در فک بالا و پایین از دست داده اند می توانند کاندید مناسبی برای اوردنچر برپایه ایمپلنت باشند. اما می توانید با یک جلسه مشاوره رایگان نزد دکتر شهاب محمدی – جراح متخصص و ایمپلنتولوژیست- از اینکه کاندید مناسبی برای انجام اوردنچر هستید؛ اطمینان یابید.
مزایای اوردنچر بر پایه ایمپلنت
• کمک به جویدن و هضم بهتر غذا
اوردنچر نسبت به دندانهای مصنوعی سنتی که فقط با چسب در جای خود نگهداشته می شدند، با قرار گرفتن روی اباتمنت های ایمپلنت، پایدارتر هستند. این پایداری، به جویدن بهتر غذا کمک کرده و موجب هضم آسانتر آن در معده می شود. هرچه غذا بهتر هضم شود میزان مواد مغذی که جذب بدن می شود نیز افزایش خواهد یافت.
• جلوگیری از تحلیل استخوان فک
چون اوردنچر روی ریشه های دندان طبیعی یا ایمپلنت های کاشته شده در فک سوار می شود، به جای آنکه مانند دندانهای مصنوعی سنتی، موجب تحلیل استخوان شود که معمولا با خالی ماندن جای ریشه در استخوان فک افزایش می یابد، با قرار گرفتن ایمپلنت ها به جای ریشه دندان موجب تحریک رشد استخوان فک و استحکام بیشتر آن می شود. به این ترتیب Overdentureاز جمع شدن و چروکیده شدن فک شما نیز پیشگیری می کند.
• حفظ ساختار چهره
فرایند چروکیدگی و تحلیل لثه و استخوان که با استفاده از دندانهای مصنوعی سنتی طی سالهای طولانی اجتناب ناپذیر است؛ موجب می شود فاصله بین بینی و چانه کوتاه شود و چهره شما را پیرتر نشان می دهد. اما با کاشت ایمپلنت و اوردنچر ساختار چهره شما تغییری نمی کند و حتی پس از سالها همان زیبایی قبل را حفظ خواهد کرد.
• احساس راحتی بیشتر
زمانیکه اوردنچر روی ایمپلنت قرار می گیرد، کاملا در جای خود ثابت می شود و هیچ گونه حرکت یا جابجایی ناخواسته ای حین خوردن غذا، جویدن یا صحبت کردن نخواهند داشت. مطمئنا بیماران چنین حسی را فقط با دندانهای طبیعی خودشان تجربه کرده اند و به همین علت احساس راحتی بیشتری با استفاده از اوردنچر دارند.
• دوام و طول عمر طولانی
جنس تیتانیومی ایمپلنتها و همچنین آلیاژهای مورد استفاده برای اتچمنت ها حتی نسبت به دندان طبیعی نیز در برابر پوسیدگی، ضربه و شکستگی پایدارتر و مقاوم تر است. همچنین پروتزهای دندان مصنوعی مورد استفاده در اوردنچر درصورتیکه به درستی از آنها مراقبت شود و بهداشت آنها رعایت شود عمری بسیار طولانی دارند. طبق تحقیقات انجام گرفته دوام و طول عمر اوردنچر بسیار طولانی است و تقریبا تا پایان عمر افراد در دهان بیمار باقی می ماند.
معایب اوردنچر برپایه ایمپلنت
• مراقبت های خاص
اوردنچر نیز مانند دندان مصنوعی سنتی باید شب ها از دهان خارج شده و پس از اینکه کاملا تمیز شد در یک محیط مرطوب قرار بگیرد. برخی از بیماران این نوع اجبار برای خارج کردن پروتز دندان مصنوعی از دهان را از معایب این روش می دانند اما باید توجه کرد که حتی دندانهای مصنوعی سنتی نیز به این نوع مراقبت نیاز دارند.
• ترمیم
معمولا پس از انجام اوردنچر باید هر شش ماه تا یکسال یک بار به پزشک متخصص در کلینیک دندانپزشکی مراجعه شود تا در صورت ایجاد مشکلی در نحوه انطباق ایمپلنت و اباتمنت یا میله اتصال با پروتز دندان مصنوعی به سرعت برطرف شود. گاهی اوقات بیماران از دندانهای مصنوعی خود به خوبی مراقبت نمی کنند و از آنها به عنوان ابزاری برای شکستن یا کندن اجسام سخت استفاده می کنند به همین علت پروتزهای دندانی نیز مانند دندان طبیعی آسیب می بینند. آنها به پزشک مراجعه می کنند و از اینکه مجبور می شوند مجددا دندان های مصنوعی را جایگزین کنند؛ شکایت می کنند. اما به خاطر داشته باشید که اگر از اوردنچر دقیقا مانند دندان طبیعی خود مراقبت کنید، نیازی به ترمیم یا تعویض آنها نخواهید داشت.
آیا اوردنچر برپایه ایمپلنت خیلی گران است؟
هزینه اوردنچر نسبت به تعداد ایمپلنت های مورد نیاز، تعداد عمل جراحی انجام گرفته، نوع اوردنچر مورد استفاده و تعداد دندانهای مصنوعی مورد نیاز برای بیمار بسیار متغیر است. اما با درنظر گرفتن مزایا و دوام و عمر طولانی آن، میزان صرفه جویی در هزینه بیماران در بلند مدت بسیار بیشتر از هزینه ای است که در چند مرحله انجام اوردنچر پرداخت می کنند.
با عرض سلام و خسته نباشید ، من مدتی هست که آور دنچر بالا و پایین گذاشتم اما پایینی همیشه لق میزنه و از دندان های جلو برای گاز زدن استفاده کرد نمیدونم مشکل چیه و آیا درست میشه. ممنون میشم اگه راهنمایی کنید.