عوارض کامپوزیت دندان نیز مانند سایر عوارض ترمیم های دندان یکی از موضوعاتی است که بیماران باید قبل از انجام این گزینه از آن آگاهی کافی داشته باشند.
به طور کلی، روکشهای دندان به جز مزایای بی نظیری که ارائه می دهند گاهی با اثرات نامطلوبی نیز همراه هستند. اما لازم نیست نگران باشید زیرا اکثر این عوارض جانبی قابل تحمل و قابل درمان هستند.
کامپوزیت ونیر به خصوص کامپوزیت دندان های جلو یکی از محبوب ترین روش هایی است که افراد اغلب برای دستیابی به یک لبخند زیبا آن را برمی گزینند. در واقع ارمغان ایده تغییر شکل لبخند شما تنها در یک جلسه می تواند بسیار وسوسه انگیز باشد.
اگرچه مضرات کامپوزیت دندان نسبت به مزایای آن قابل توجه نبوده، اما گاهی اوقات این روش به دلایل مختلف می توانند مشکلاتی مانند پوسیدگی دندان را ایجاد کنند. این سوال نیز آیا کامپوزیت باعث جلو آمدن دندان میشود نیز یکی دیگر از مسائلی است که باید مورد بحث قرار گیرد.
در هر حال، داشتن یک لبخند زیبا می تواند ظاهر شما را بهبود بخشد. در ادامه مطلب با عوارض کامپوزیت دندان های جلو آشنا خواهیم شد.
مضرات کامپوزیت دندان
ونیرهای کامپوزیت پوسته های نازک و همرنگ دندان هستند که روی سطوح جلوی دندان های شما چسبانده شده اند. آنها از ترکیب مواد پلاستیکی و سرامیکی ساخته می شوند و همین باعث دوام و ماندگاری طولانی آنها می شود.
از این ونیرها می توان برای اصلاح انواع مشکلات دندانی استفاده نمود اما به جز مزایای آن، در ادامه با عوارض کامپوزیت دندان آشنا خواهیم شد.
- رنگ کامپوزیت دندان
یکی از عوارض کامپوزیت دندان، رنگبندی این روکش ها است. برخلاف روکش های ساخته شده از زیرکونیا، کامپوزیت به دلیل ساختار متخلخل خود ممکن است در طول زمان تغییر رنگ دهد. در واقع کامپوزیت حتی از مینای طبیعی متخلخل تر است.
بیمارانی که زیاد شراب، قهوه و چای می نوشند و همچنین افراد سیگاری، مستعد ایجاد لکه هستند. پس اگر در این دسته از بیماران قرار دارید، کامپوزیت ممکن است بهترین گزینه برای شما نباشد.
- دوام کمتر
دوام و ماندگاری کمتر یکی دیگر از مضرات کامپوزیت دندان است. در واقع استحکام مواد کامپوزیت در مقایسه با سرامیک هایی مانند e.max و زیرکونیا کمتر است. این ماندگاری به عادات غذایی بیماران نیز بستگی دارد.
خوردن غذاهای سفت مانند آجیل یا شیرینی های چسبناک، احتمال ترک خوردن یا شکسته شدن کامپوزیت را تا حد زیادی افزایش می دهد. همچنین به همین دلیل است که کامپوزیت برای بیمارانی که دندان قروچه می دارند منع مصرف دارد.
بهترین گزینه برای این بیماران روکش های زیرکونیومی هستند که بالاترین استحکام را در بین تمام مواد سرامیکی موجود در دندانپزشکی ارائه می دهند.
- حجیم بودن
بسیاری از بیماران به دلیل اینکه نمی خواهند دندان هایشان تراش بخورد، به کامپوزیت دندان فکر می کنند. در حالی که این یک گزینه عالی برای اصلاح مسائل جزئی مانند شکاف بین دندان ها یا رفع شکستگی ها و لبه های بریده شده است، اما مشکلات زمانی شروع می شود که بیماران بخواهند کل دندان های خود را با کامپوزیت سفید کرده و شکل آنها را بهبود بخشند.
در این صورت، دندان ها حجیم به نظر می رسند و این یکی دیگر از عوارض کامپوزیت دندان های جلو می باشد.
برای کاهش عوارض کامپوزیت دندان های جلو چه کنیم؟
رعایت دستورالعمل های مراقبت از کامپوزیت دندان که توسط دندانپزشک توصیه می شود؛ از جمله مسواک زدن و نخ دندان کشیدن، نوشیدن آب کافی بعد از هر وعده غذایی، خودداری از گاز زدن و جویدن غذاهای سفت به خصوص در چند روز اول بعد از کامپوزیت دندان و عدم مصرف نوشیدنی ها یا غذاهای اسیدی و حاوی الکل، از دستورالعمل هایی است که می تواند به کاهش عوارض کامپوزیت دندان های جلو کمک کند.
اگر احساس درد و ناراحتی شما بعد از کامپوزیت دندان آنقدر زیاد است که نمی توانید به درستی غذا بخورید بهتر است چند روز اول داروهای مسکن استفاده کنید تا زمانی که بدن تان به کامپوزیت ونیر ها عادت کند. در صورتیکه درد، سوزش، تورم یا کبودی بیش از دو هفته ادامه داشت؛ برای کاهش عوارض کامپوزیت دندان های جلو به دندانپزشک مراجعه کنید. اگر تصور میکنید دندانپزشکی که برایتان کامپوزیت نصب کرده مهارت و تخصص کافی نداشته است؛ بهتر است یک عکس اشعه ایکس تهیه کرده و به دندانپزشک زیبایی دیگری مراجعه کنید تا علت عوارض کامپوزیت ونیر مشخص شده و برطرف شود.
آیا درد بعد از کامپوزیت دندان طبیعی است؟
معمولاً احساس درد و ناراحتی بعد از کامپوزیت دندان باید حداکثر طی دو هفته برطرف شود. در صورتی که درد و ناراحتی به طور مداوم ادامه داشته باشد و یا بدتر شود؛ حتما باید علت اصلی آن را مشخص و برطرف کرد. از اصلی ترین دلایل درد بعد از کامپوزیت دندان های جلو می توان به موارد زیر اشاره کرد:
عدم فرم دهی مناسب کامپوزیت روی دندان توسط دندانپزشک
وجود پوسیدگی در دندان های زیر کامپوزیت
عدم مراقبت صحیح از کامپوزیت ها
داشتن عادات نادرستی مانند دندان قروچه کردن یا ساییدن دندان ها با یکدیگر
آسیب دیدن رگها، بافت ها یا رشته های عصبی هنگام کاشت کامپوزیت دندان
آیا کامپوزیت باعث جلو آمدن دندان می شود؟
این سوال که آیا کامپوزیت باعث جلو آمدن دندان می شود یکی از پرتکرارترین سوالاتی است که بیماران از دندانپزشک خود می پرسند. همانطور که در بالا نیز اشاره کردیم، حجیم شدن دندان ها یکی از عوارض کامپوزیت دندان می باشد.
باندینگ کامپوزیت با افزودن لایه ای از مواد کامپوزیت بر روی دندان انجام می شود. کامپوزیت دارای درجه شفافی است و برای همین به منظور سفید کردن دندان ها، مقدار قابل توجهی از مواد باید لایه لایه قرار گیرد تا سایه طبیعی از بین نرود. همانطور که می توانید تصور کنید، این کار باعث حجیم شدن دندان می شود.
این مسئله ممکن است برای افرادی با دندانهای بسیار کوچک و ظریف مشکلی ایجاد نکند، اما آنهایی که دندانهای بیش از حد برجسته دارند ممکن است از چنین حجمی راضی نباشند.
دلیل حساس شدن دندان های جلو بعد از نصب کامپوزیت ونیر چیست؟
پاکسازی دندانها پیش از کامپوزیت:
اگر دندان های تان بعد از کاشت کامپوزیت ونیر بسیار حساس شده است شاید به علت پاکسازی دندانها توسط دندانپزشک باشد. اگر پلاک و ذرات غذایی بسیار زیادی روی دندانهای شما تجمع یافته و دندانپزشک پیش از نصب کامپوزیت، آن ها را تمیز کرده باشد؛ احتمال دارد بعد از نصب کامپوزیت ونیر، دندانهایتان تا مدتی به غذاهای سرد و گرم حساس شود. بهتر است برای کاهش این حساسیت از خمیر دندانهای مناسب و ضد حساسیت استفاده کنید و داروهایی که دندانپزشک توصیه کرده را به درستی مصرف نمایید تا حساسیت دندان ها برطرف شود.
مواد رزین کامپوزیت:
در صورتیکه رزین کامپوزیت با کیفیت و مرغوب انتخاب شود معمولا نسبت به دما کاملا مقاوم است و در نتیجه از حساس شدن دندان های شما جلوگیری می کند. اما در صورتی که مواد کامپوزیت کیفیت پایینی داشته باشند ؛به خصوص در نواحی که از دندانها برای گاز زدن لقمه های غذا استفاده می شود؛ حساسیت بیشتری به دما احساس خواهد شد.
عدم مراقبت از دندان:
بسیاری از بیماران با وجود اینکه به آنها توصیه میشود تا چند روز بعد از کامپوزیت دندان از گاز زدن غذاهای سفت خودداری کرده و بیشتر از کامپوزیت دندان خود مراقبت کنند؛ در انجام دستورالعمل های توصیه شده توسط پزشک سهل انگاری می کنند و در نتیجه با گاز زدن غذاهای سفت به کامپوزیت های خود آسیب وارد می کنند. در این شرایط احساس درد و ناراحتی کاملا طبیعی است و از عوارض کامپوزیت دندان های جلو به شمار میآید که باید با ترمیم کامپوزیت ها برطرف شود.
عوارض بعد از کامپوزیت دندان چه مدت طول میکشد؟
معمولاً عوارض بعد از کامپوزیت دندان های جلو بعد از چند روز به طور طبیعی برطرف میشود. اما در برخی از بیماران، عوارض جانبی خاصی مانند احساس درد یا حساس شدن دندان ها به دلایل مختلف تا مدت ها وجود دارد. زمان برطرف شدن عوارض جانبی بعد از کامپوزیت ونیر بستگی به سلامت عمومی بیمار، سلامت دهان و دندان و علت بروز عوارض جانبی دارد.
در اکثر موارد درد کامپوزیت دندان های جلو تا چند روز ادامه خواهد داشت که با مصرف مسکن ها رفع میشود. اما اگر درد مدت طولانی ادامه داشته باشد یا با عوارضی مانند سوزش یا کبودی همراه باشد حتماً باید با عکس اشعه ایکس علت درد مشخص شده و برطرف شود. در صورتی که بیمار هنگام گاز زدن یا جویدن غذا مشکل داشته باشد باید علت اصلی آن مشخص شود و تا زمانی که مشکل اصلی برطرف نشود؛ درد و ناراحتی ادامه خواهد داشت.
پرسش:
"هفته پیش دو تا از دندانهای جلو را کامپوزیت کردم. پزشک برای کامپوزیت کردن مدت زمان بسیار زیادی روی دندان هایم کار می کرد. در صورتی که در جلسه مشاوره گفته بود کمتر از یک ساعت زمان میبرد تا کامپوزیت دندان های جلو را انجام دهد اما حدود دو ساعت و نیم روی صندلی دندانپزشکی نشسته بودم تا کار کامپوزیت دندان تمام شود. بعد از جلسه درمانی، احساس درد داشتم و دندانهایی که روی آن کار شده بود واقعاً حساس شده بودند. چند روز اول مسکن مصرف میکردم اما الان بعد از یک هفته، فقط یکی از دندان های خیلی اذیتم میکند. با مطب دندانپزشک تماس گرفتم به من گفتند عوارض کامپوزیت دندان های جلو هنگام گاز زدن یا جویدن غذا ها ممکن است تا یک ماه هم ادامه داشته باشد و خود به خود برطرف میشود چون لثه هایم باید به آنها عادت کند. من اصلا فکر نمی کردم که داشتن درد از عوارض کامپوزیت دندان های جلو باشد. آیا درد کامپوزیت موقع گاز زدن غذا ها طبیعی است؟"
پاسخ:
"واقعا متاسفم که بعد از نصب کامپوزیت دندان های جلو دچار درد و ناراحتی شده اید. به نظر نمی رسد که این درد شما طبیعی باشد. چند روز اول بعد از کامپوزیت دندان، موقع گاز دادن غذاها درد و ناراحتی احساس خواهد شد و به طور طبیعی بدن طی چند روز اول با کامپوزیت سازگار شده و واکنش غیر طبیعی نشان نمیدهد. بهتر است به یک دندانپزشک زیبایی مراجعه کنید و از او بخواهید تا شرایط ونیر دندان شما را بررسی کند. شاید فقط با چند اصلاح کوچک مشکل درد شما برطرف شود. اگر هنگام جویدن غذا احساس سوزش دارید و کبودی روی لثه های شما مشاهده میشود حتما خیلی سریع به دندان پزشک مراجعه کنید. بعید نیست که یکی از دندان های شما دچار پوسیدگی شده باشد و علت درد شما باشد.
در مورد حساس شدن دندان هایی که کامپوزیت روی آنها کاشته شده بهتر است از داروهای ضد التهابی استفاده کنید تا حساسیت دندان ها به غذاهای سرد و گرم از بین برود. این حساسیت بعد از کامپوزیت دندان غیرطبیعی نیست و ممکن است چند روز ادامه داشته باشد. در صورتی که حساسیت دندان بعد از دو هفته بهبود پیدا نکرد حتماً به پزشک مراجعه کنید. چون احتمال پوسیدگی دندان های زیر ونیر کامپوزیت وجود دارد و ممکن است نیاز به عصب کشی و استفاده از تاج دندان داشته باشید."
پرسش:
من روی سه دندانه جلوی خودم چند هفته پیش کامپوزیت کرده ام. از دندانپزشک خواستم تا جای پرکردگی قبلی دندان هایم را به طور کامل بپوشاند و به من توصیه کرد بهتر است طی یک جلسه با کامپوزیت دندان روی تمام آنها را بپوشاند. اما متاسفانه بعد از کامپوزیت دندان های جلو احساس می کنم یک جسم اضافه در دهانم وجود دارد. دندانهایم حساس شده و این احساس هر روز بدتر میشود. زمانی که می خواهم لقمه غذا را گاز بزنم؛ احساس درد در یک طرف صورتم می پیچد. با مطب تماس گرفتم و منشی دکتر به من گفت که باید مدتی صبر کنم تا به کامپوزیتدندان عادت کنم و این احساس جزو عوارض کامپوزیت دندان های جلو است. آیا این حرف درست است البته الان که حدود ۳ هفته گذشته احساس می کنم حساسیت دندان هایم کمی بهتر شده است و درد نیز کمتر شده. آیا باید کاری انجام بدهم؟"
پاسخ:
"به نظر من شما باید حتماً به دندان پزشکتان مراجعه کنید. امکان دارد کامپوزیت دندان به درستی به دندان های شما پیوند خورده باشد. در صورتیکه مواد رزین کامپوزیت به خوبی روی دندانهای شما شکل داده شوند اصلاً نباید احساس جسم اضافه ای در دهان خود داشته باشید. نحوه گاز زدن و جویدن غذاها نیز باید بدون درد و کاملاً طبیعی باشد. احتمالاً به علت فرمدهی نادرست کامپوزیت دندان های جلو هر بار که گاز میزنید احساس ناراحتی دارید و درد در صورت شما می پیچد. اگر در تا ناحیه چانه یا پیشانی شما نیز کشیده می شود؛ کامپوزیت های دندان نیاز به ترمیم و اصلاح دارند. این علائم جزو عوارض کامپوزیت دندان های جلو نیست در حقیقت اگر آنها را اصلاح نکنید در خوردن و جویدن غذا ها دچار مشکلات بیشتری خواهید شد.
اگر درد شما کاهش پیدا کرده امکان دارد به علت التهاب لثه چنین عوارضی را تجربه می کردید. بهتر است چند روز از داروهای ضد التهابی مانند ایبوپروفن مصرف کنید. تا دوره نقاهت شما به پایان برسد. اگر بعد از دو هفته همچنان احساس درد می کردید به دندانپزشک مراجعه کنید."
پرسش:
"من روی چند دندان جلویی که به علت تصادف شکسته بودند؛ کامپوزیت نصب کردهام. متاسفانه زمانی که می خواهم هر چیزی را گاز بزنم؛ درد شدیدی دارم. زمانی که با دندانپزشک تماس گرفتم به من گفت درد جزو عوارض کامپوزیت دندان های جلو است و باید مدتی صبر کنم تا لثه هایم به کامپوزیت عادت کند و درد خود به خود از بین می رود. اما هر چه می گذرد دردم بدتر می شود. چه کار باید بکنم؟"
پاسخ :
"کامپوزیت ونیر راه حل فوقالعادهای برای پوشاندن عیوب ظاهری دندان مانند شکستگی یا لب پر شدن هستند. اگر کامپوزیت دندان های جلو توسط یک دندانپزشک ماهر و با تجربه انجام گیرد؛ نه تنها زیبایی لبخند را به شما باز می گرداند بلکه هنگام گاز زدن و جویدن غذا ها احساس راحتی بیشتری خواهید داشت. بنابراین در مرحله اول باید مطمئن شوید که کامپوزیت دندان های جلویی شما به درستی انجام شده و دندانهای طبیعی شما نیز سالم هستند. اگر فرآیند کامپوزیت درست انجام گرفته باشد درد و ناراحتی برای شما ایجاد نخواهد کرد. البته برخی از بیماران دندانهای بسیار حساسی دارند و شاید چند روز اول بعد از کامپوزیت احساس درد داشته باشند اما این درد و ناراحتی باید به مرور زمان کمتر شود. پس اگر بعد از دو هفته همچنان احساس درد دارید که روز به روز بدتر می شود حتما باید به دندانپزشک مراجعه کنید. یکی از نکاتی که درد بعد از کامپوزیت دندان را به وجود می آورد ارتفاع نامناسب کامپوزیت دندان های جلو است که با یک ترمیم ساده و کوتاه کردن کامپوزیت ها مشکل برطرف می شود.
به عنوان یک توصیه کلی باید بگویم درد از عوارض کامپوزیت دندان های جلو نیست بنابراین باید جدی گرفته شود. دلایل احساس درد و ناراحتی بعد از کامپوزیتدندان به چند مورد خاص محدود می شود که دندان پزشک با یک ویزیت ساده می تواند آن را تشخیص داده و برطرف کند."
سخن پایانی
در کامپوزیت دندان های جلو یک ماده رزین همرنگ دندان به روی دندان ها چسبانده شده و به شکلی در میآید که بهترین ظاهر حاصل آید و در نهایت با نور UV سخت میشود.
رنگ رزین با دندانهای شما مطابقت دارد، بنابراین به نظر میرسد که بخشی طبیعی از دندان است. این روش معمولا برای بهبود شکستگی ها یا شکاف بین دندان ها یا برای رفع تغییر رنگ مورد استفاده قرار می گیرد.
اما این روش مانند هر درمان دندانپزشکی دیگر با مضراتی همراه بوده و بهتر است که شما از عوارض کامپوزیت دندان نیز قبل از انتخاب آگاهی داشته باشید. اینکه رزین به اندازه دندان های طبیعی شما مقاوم نبوده و یا اینکه باعث جلو آمدن دندان ها می شود.
در نهایت اگر شما نیز به دنبال بهبود لبخند و ظاهر دندان های خود هستید، بهتر است که به یک متخصص مجرب و با مهارت مراجعه نمایید تا مضرات کامپوزیت دندان با تخصص او به حداقل برسد. یک دندانپزشک با تجربه می تواند با معاینه دقیق دهان و دندان های شما، بهترین گزینه ترمیم زیبایی را با توجه به شرایط و نیازهای شما ارائه دهد.
سلام اقاي دكتر من ٥ سال پيش كامپوزيت كردم دو دندان جلو بينش سياه شده و از زير پوسيده و ماني هم درد داره الان كامپوزيتم از بين ميره خيلي طول ميكشه مراحلش