متاسفانه مشکلی به نام لق شدن ایمپلنت دندانی به ندرت پس از کاشت دندان اتفاق می افتد که راه درمانی به جز خارج کردن پایه ایمپلنت، ترمیم بافت های آسیب دیده و کاشت مجدد ایمپلنت دندان ندارد. بنابراین بهتر است با راههای جلوگیری از آن آشنا شوید تا با این مشکل لق مواجه نشوید. با این که مشکل لق شدن ایمپلنت دندانی به ندرت پیش می آید اما وقتی اتفاق افتاد، به خودی خود درست نخواهد شد. احساس لقی یا در آمدن ایمپلنت از جای خود تجربه خوبی برای بیمار نخواهد بود.
لق شدن ایمپلنت
ایمپلنت های دندانی، جایگزین های دائمی دندان هستند که از طریق جراحی در استخوان فک قرار می گیرند. با این حال، در برخی موارد ممکن است لق شوند. علل مختلفی برای لق شدن ایمپلنت وجود دارد، از جمله:
عدم جوش خوردن ایمپلنت با استخوان: اگر ایمپلنت به درستی با استخوان فک جوش نخورد، ممکن است لق شود. این امر می تواند به دلیل عوامل مختلفی از جمله تراکم کم استخوان، عفونت یا سیگار کشیدن رخ دهد.
تحلیل استخوان: استخوان فک در اطراف ایمپلنت می تواند به مرور زمان تحلیل رود. این امر می تواند باعث لق شدن ایمپلنت شود.
عفونت: عفونت در اطراف ایمپلنت می تواند باعث التهاب و تحلیل استخوان شود و در نهایت منجر به لق شدن ایمپلنت شود.
آسیب: آسیب به ایمپلنت، مانند ضربه به دهان، می تواند باعث لق شدن آن شود.
مشکلات مربوط به پیچ ها: پیچ هایی که ایمپلنت را در جای خود نگه می دارند، می توانند شل شوند یا آسیب ببینند، که این امر می تواند منجر به لق شدن ایمپلنت شود.
اگر متوجه لق شدن ایمپلنت شدید، مهم است که در اسرع وقت به دندانپزشک خود مراجعه کنید. درمان لق شدن ایمپلنت به علت آن بستگی دارد. در برخی موارد، ممکن است بتوان ایمپلنت را با تمیز کردن و سفت کردن پیچ ها نجات داد. در موارد دیگر، ممکن است لازم باشد ایمپلنت برداشته و دوباره جایگزین شود.
با مراقبت مناسب از ایمپلنت های دندانی، می توانید خطر لق شدن آنها را کاهش دهید. این شامل مسواک زدن و نخ دندان کشیدن منظم دندان ها، معاینات و تمیز کردن منظم دندانپزشکی و اجتناب از سیگار کشیدن است.
شایع ترین دلایل مشکل لق شدن ایمپلنت
1. وارد آمدن فشار یا ضربه روی ایمپلنت
اگر به هر دلیلی در هفته های اول پس از کاشت ایمپلنت دندانی ضربه ای به آن وارد شود، فشار وارده بر استخوان فک پس از کاشت ایمپلنت افزایش خواهد یافت. بدن هم در پاسخ، پیوندهای استخوان های اطراف ایمپلنت را از بین خواهد بود. اگر ضربه ای به دندان طبیعی خود وارد شود و ریشه یا رباط پریودنتال از جای خود تکان بخورد، موجب آزاد شدن سلول هایی که استخوان ریشه را تشکیل داده اند می شود و سلولها مجددا رشد می کنند تا فضای خالی را پر کنند. اما پس از کاشت ایمپلنت ریشه ای وجود ندارد که دوباره رشد کند در نتیجه مشکلی به نام لق شدن ایمپلنت به وجود خواهد آمد.
2. لق شدن تاج دندان
یکی از دلایلی که موجب احساس لق شدن ایمپلنت می شود لقی تاج دندان ایمپلنت است. لق شدن تاج دندان یا پروتر دندان مصنوعی که پایه ایمپلنت قرار گرفته و ظاهر دندان طبیعی شما را دارد؛ مشکلِ بزرگی نیست اما اگر پیش آمد، باید توسط پزشک معاینه شود. معمولا با محکم کردن پیچ، لقی تاج دندان برطرف می شود در غیراینصورت تاج دندان مصنوعی باید تعویض شود.
پس اگر تاج دندان شما لق شد، حتما باید به جراحی که ایمپلنت شما را کاشته مراجعه کنید. اگر تاج دندان بطور کامل خارج شده، آن را گم نکنید. چون ممکن است به تاج جدیدی نیاز داشته باشید و ساخت تاج جدید باید به شکل همان پروتز دندان قبلی باشد و گم کردن آن می تواند برای شما گران تمام شود؛ چون تمام مراحل طراحی باید مجددا انجام گیرد. اگر تاج دندان ایمپلنت به طور کامل در آمد آن را دور نیاندازید! همانطور نگهداشته و سریعا به پزشک خود مراجعه کنید. شاید پزشک برای جلوگیری از آسیب دیدگی بیشتر ایمپلنت آن را تعویض کند اما در شرایطی فقط تنظیم پیچ و محکمتر کردن اباتمنت مسئله را حل می کند ودیگر مشکل جویدن یا خوردن غذا برای بیمار وجود نخواهد داشت. پروتز دندان مصنوعی تعویض شده دیگر مشکلات قبلی را نخواهد داشت و به مراتب محکم تر و کاربردی تر از قبل خواهد بود.
3. تحلیل استخوان فک اطراف ایمپلنت
یکی دیگر از دلایل لق شدن ایمپلنت، تحلیل استخوان اطراف ایمپلنت است که یعنی یا کاشت ایمپلنت ناموفق بوده یا پایه ایمپلنت در جوش خوردن به استخوان فک دچار مشکل شده است. درصورتیکه بیمار نیاز به پیوند استخوان داشته باشد و جراح بدون توجه به عدم تراکم کافی استخوان فک اقدام به کاشت ایمپلنت نماید؛ احتمال تحلیل استخوان پس از کاشت پایه ایمپلنت و درنتیجه لق شدن ایمپلنت بسیار بالا است.
4. التهاب لثه اطراف ایمپلنت
التهاب لثه اطراف ایمپلنت یا پری ایمپلنتیتیس که یکی از رایج ترین بیماری های لثه پس از کاشت ایمپلنت های دندانی است می تواند یکی از دلایل لق شدن ایمپلنت باشد. در صورت تشخیص فوری و رعایت کردن بهداشت دهان و دندان و مصرف آنتی بیوتیک، امکان حفظ ایمپلنت وجود دارد. اما؛ اگر التهاب لثه افزایش یابد، پزشک به ناچار ایمپلنت را خارج کرده و پس از درمان محل مورد نظر و پایه ایمپلنت جدیدی را خواهد کاشت.
پس مشکل لق شدن ایمپلنت می تواند دلایل مختلفی داشته باشد. در صورت مواجه شدن با آن لازم است با دندان پزشک خود تماس گرفته و در نزدیک ترین تاریخ به او مراجعه کنید.
راههای جلوگیری از لق شدن ایمپلنت
در صورتی که حساسیت دارویی دارید؛ به بیماری خاصی مبتلا هستید یا داروی خاصی مصرف می کنید حتما باید با پزشک خود مشورت کنید تا پیش از اقدام به کاشت ایمپلنت آنها را بررسی نماید. برخی از بیماری ها مانند بیماری سیستم ایمنی یا برخی داروها مانند بیسفوسفونات می تواند از رشد استخوان فک جلوگیری کرده و تکمیل فرایند اسئواینتگریشن را به تاخیر بیندازد در نتیجه مشکلی به نام لق شدن ایمپلنت بروز خواهد کرد. همچنین از ضربه زدن به ایمپلنت در هفته های اول پس از کاشت دندان خودداری کرده و رژیم غذایی حاوی غذاهای نرم و سرد را رعایت نمایید. حفظ بهداشت دهان و دندان نیز از دیگر راههای جلوگیری از لق شدن ایمپلنت است.
چگونه لق شدن ایمپلنت را به درستی تشخیص بدهیم؟
شما زمانی باید با پزشک خود در کلینیک دندانپزشکی تماس بگیرید که ایمپلنت در فک شما تکان بخورد یا افتاده باشد. اما علائم دیگری در رابطه با مشکل لق شدن ایمپلنت وجود دارد که عبارتند از:
• درد
• تحلیل رفتن لثه و استخوان فک
• خونریزی هنگام لمس کردن لثه یا مسواک زدن
• بی رنگ شدن لثه اطراف ایمپلنت
چگونه لق شدن تاج دندان ایمپلنت را شناسایی کنیم؟
نشانه های لق شدن تاج دندان ایمپلنت، بسیار شبیه به لق شدن ایمپلنت است. پس در صورت مواجه شدن با هریک از علائم ذکر شده با پزشک خود تماس بگیرید تا مشکل شما را حل کند. اگر مشکوک به لقی پروتز دندان مصنوعی هستید، تا زمان ملاقات با پزشک با دندان و لثه های اطراف آن به ملایمت رفتار کنید.
علائم مشهود لقی ایمپلنت شامل احساس درد در ناحیه کاشت ایمپلنت، خونریزی لثه و بی رنگی لثه های اطراف آن است.
درمان های احتمالی برای لق شدن ایمپلنت
روش درمان لق شدن ایمپلنت بستگی به وضعیت ایمپلنت و تشخیص جراح دارد:
1. پاکسازی ناحیه ایمپلنت شده
برای درمان لق شدن ایمپلنت، نباید منتظر بمانید. بهتر است بلافاصله به جراح مراجعه کنید تا ابتدا تاج دندان و اطراف ایمپلنت را پاکسازی کرده و سپس نسبت به محکم کردن پیچ یا اجزای دیگر ایمپلنت و یا خارج کردن ایمپلنت و تعویض پایه آن تصمیم گیری کند. آرامش روحی و عاطفی بیمار، گفتگو در رابطه با روش درمان و گاهی اوقات تجویز دارو، در روند درمان تاثیر مهمی دارند.
2. خارج کردن ایمپلنت
شاید پزشک شما، به دلایلی مانند عفونت یا عدم سازگاری ایمپلنت با لثه تصمیم به خارج کردن ایمپلنت بگیرد. روش انجام آن هم شبیه به کاشت ایمپلنت است.
اگر ایمپلنت شما لق شده سعی کنید چند روز بهداشت دهان و دندان را بهتر رعایت کنید تا بافت اطراف پایه ایمپلنت بتواند خودش را ترمیم کند اما اگر نتیجه نگرفتید ممکن است پزشک شما، تصمیم به خارج کردن پایه ایمپلنت بگیرد.
عواقب درمان نکردن لق شدن ایمپلنت
اگر احساس می کنید ایمپلنت شما لق شده، با پزشک خود تماس گرفته و تاریخی را جهت معاینه ی آن مشخص کنید. در غیر این صورت مشکلات جدی در انتظار شما خواهد بود. درصورتیکه لق شدن ایمپلنت درمان نشود؛ عفونت در دهان و فک شما گسترش می یابد، و حتی ممکن است تا گردن و مغز پیشروی می کند. در نهایت، عفونت در تمام بدن پخش می شود که بسیار خطرناک خواهد بود.
اگر سیستم ایمنی بدن شما ضعیف باشد و به لق شدن ایمپلنت و عفونت آن اهیمت ندهید، احتمالا یک یا چند دندان را از دست خواهید داد. در نتیجه می توان گفت که عدم درمان عواقب مهلکی در پیش خواهد داشت. عدم درمان این عارضه، می تواند مسمومیت خون را به دنبال داشته باشد که در نهایت منجر به بیماری آنژین لودوینگ «که باعث خفگی و مننژیت می شود» خواهد شد.
احساس می کنید ایمپلنت از جایش در آمده؛ چه باید کرد؟
اکثر اوقات، پایه ایمپلنت نیست که در آمده است. بلکه اجزای دیگری مانند پیچ، هیلینگ، اباتمنت یا تاج دندان است که خارج می شود. در چنین مواقعی تماس با پزشک بهترین راه حل است. اما باید پذیرفت که پیشگیری بهتر از درمان است.
گاهی اوقات هم خود ایمپلنت می افتد.هرچند درصد موفقیت کاشت ایمپلنت بسیار بالا است؛ اما بعضا، ناسازگاری با لثه و استخوان فک، موجب لق شدن ایمپلنت و افتادن آنها می شود. فراموش نکنید که اگر ایمپلنت شما افتاد، حتما باید به پزشک مراجعه کنید.
راههای جلوگیری از لق شدن ایمپلنت:
• اگر تاج دندان افتاد؛ قطعه ایمپلنت را نگهدارید و فورا با پزشک تماس بگیرید
• از جویدن غذا با ایمپلنت آسیب دیده خودداری کنید
• روزانه 2 تا 3 بار دهان خود را با دهانشویه های غیر الکلی شستشو بدهید
• بیشترین عاملی که موجب لق شدن ایمپلنت ها می شود، عدم رعایت رژیم غذاییِ تجویز شده «مصرف موادغذایی نرم»از طرف پزشک است؛ پس دستورات پزشک خود را پس از کاشت ایمپلنت به دقت رعایت کنید.
تجربه لق شدن ایمپلنت بعد از چند سال
گاهی اوقات، یک ایمپلنت بعد از یک، دو یا چند سال لق می شود. مواردی گزارش شده که بیماران حتی بعد از گذشت 10 سال، لق شدن ایمپلنت را تجربه کرده اند.
رایج ترین دلایلی که موجب لق شدن ایمپلنت بعد از سال ها می شود عبارتند از:
• ایمپلنت به اندازه کافی با استخوان فک جوش نخورده قرار نگرفته که موجب وارد شدن فشار زیاد به پایه آن می شود
• عارضه دندان قرچه
• عدم رعایت یا بهداشت نامناسب دهان و دندان
• بافت ناکافی لثه یا استخوان فک
• امراض متابولیک مانند دیابت یا بیماری کلیه و کبد
• اشعه درمانی سر یا گردن که برای بیماران سرطانی انجام می شود
• ناکافی بودن استخوان فک و عدم پیوند استخوان
• مصرف مواد غذایی که در اطراف ایمپلنت عفونت های باکتریال بوجود آورده
راههای جلوگیری از لق شدن ایمپلنت پس از چند سال
یکی از مهمترین راههای جلوگیری از لق شدن ایمپلنت رعایت بهداشت دهان و دندان است. برای حفظ بهداشت، مسواک زدن 2 بار در روز و استفاده از نخ دندان و دهانشویه های ضدباکتری را به هیج وجه فراموش نکنید.
درصورتیکه دندان قروچه می کنید حتما از محافظ دندان در شب استفاده کنید تا فشار وارده بر ایمپلنت کاهش یابد.
اگر به عفونت لثه یا بیمارهای پریودنتال دچار شدید؛ یا اگر یک یا چند دندان شما پوسیده شده؛ حتما به دندانپزشک مراجعه کنید تا از گسترش عفونت جلوگیری کند.
تازه ایمپلنت کاشته ام چگونه از لق شدن آن جلوگیری کنم؟
اول از همه به یاد داشته باشید که نباید با زبان خود روی ایمپلنت لق شده فشار وارد کرده و باعث کج شدن آن شوید. در چند هفته اول پس از کاشت ایمپلنت بجای دندان طبیعی، ممکن است احساس عجیبی داشته باشید اما نباید به آن ضربه ای وارد کنید. با اینکه احتمالات زیادی وجود دارد اما اگر ایمپلنت شما لق شد، احتمال افتادن آن در آینده وجود دارد.
چرا نباید به ایمپلنت لق شده ضربه وارد شود؟
مطمئنا می دانید که دندان طبیعی شما هم می تواند در جای خود تکان بخورد. چون روی اهرمی بهنام رباط پریودنتال قرار گرفته که کمی انعطاف پذیر است. لغزشِ حتی یک صدم اینچ دندان هم می تواند از علائم بیماری لثه باشد. اما ایمپلنت ها نباید تکان بخورند. بر خلاف دندان طبیعی که روی رباط پریودنتال قرار گرفته، ایمپلنت ها در استخوان فک کاشته می شوند که همین جوش خوردن با استخوان، امکان لغزش را از بین می برد. اگر لغزشی در ایمپلنت مشاهده شود، نشانه آسیب دیدگی استخوانِ اطراف ایمپلنت است.
آیا مشکلی به نام لق شدن ایمپلنت قابل درمان است؟
پاسخ دکتر شهاب محمدی ایمپلنتولوژیست و جراح دهان و دندان:
برای حل کردن مشکل لق شدن ایمپلنت، ابتدا باید نوع آسیب دیدگی ایمپلنت را مشخص کرد سپس راه درمان را تشخیص داد. اگر تاج دندان افتاده باشد، معمولا باید بخشی از ایمپلنت را باز کرده و با بررسی آن تصمیم به تعویض یا محکم تر کردن پیچ آن گرفت. گاهی اوقات مشکل با محکم کردن پیچ یا پر کردن جای خالی ریشه حل می شود.
سلام دو هفته پیش ایمپلنت فک بالا انجام دادم امروز صبح موقع صبحونه خوردن به دندون فشار اومد و الان هم لق شده و من تا دو هفته دسترسی به دکتر ندارم لطفا راهنمایی کنید