اگر تصمیم گرفته اید که برای جایگزین کردن دندان از دست رفته خود تحت عمل جراحی ایمپلنت دندان قرار بگیرید؛ شاید اولین واکنش شما پس از این که بدانید چه مراحلی برای کاشت ایمپلنت طی خواهد شد؛ احساس درد و ناراحتی باشد. زمانی که تصور می کنید استخوان فک شما برای کاشتن یک قطعه فلزی در دهان تان باید دریل شود؛ این حس درد و ناراحتی کاملاً طبیعی است. اما مطمئن باشید که حین عمل جراحی هیچ گونه دردی احساس نخواهید کرد بلکه بیشتر درد کاشت ایمپلنت دندانی مربوط به روز های بعد از عمل جراحی است که معمولاً بین ۷ تا ۱۰ روز طول می کشد.
گوش درد بعد از ایمپلنت
گوش درد بعد از ایمپلنت ممکن است اتفاق بیوفتد! شاید تعجب کنید که دندان و گوش ارتباطی با هم دارند، اما واقعیت این است که این دو عضو از نظر آناتومی به هم نزدیک هستند. اعصاب فک پایین از نزدیکی گوش عبور میکنند و هر گونه تحریک یا فشار بر این اعصاب میتواند باعث ایجاد درد در ناحیه گوش شود. ایمپلنت دندان نیز ممکن است بر این اعصاب تاثیر بگذارد و باعث بروز گوش درد شود.
چندین دلیل ممکن است باعث گوش درد بعد از ایمپلنت شوند که در ادامه به معرفی آنها می پردازیم:
عفونت دندان: یکی از دلایل شایع گوش درد بعد از ایمپلنت، عفونت دندان است. عفونت میتواند به اعصاب اطراف دندان فشار وارد کرده و باعث درد در ناحیه گوش شود.
سینوزیت: سینوزیت نیز میتواند باعث ایجاد درد در ناحیه گوش شود. این دو مشکل ممکن است با هم مرتبط باشند و تشخیص دقیق علت درد اهمیت دارد.
اختلال مفصل گیجگاهی فکی: این اختلال میتواند باعث درد در فک، گوش و سر شود. در برخی موارد، ایمپلنت دندان ممکن است این مشکل را تشدید کند.
مراقبتهای بعد از تراش دندان
مراقبتهای بعد از تراش دندان بسیار مهم است. رعایت چند نکته ساده به شما در بهبودی سریعتر و کاهش عوارض جانبی تراش دندان کمک میکند.
مسواک زدن و نخ دندان کشیدن ملایم: از مسواک نرم و خمیر دندان فاقد سدیم لوریل سولفات استفاده کنید. با ملایمت و دقت، ناحیهی تراشیده شده را مسواک بزنید و نخ دندان بکشید.
استفاده از دهانشویههای ضد حساسیت: با مشورت دندانپزشک خود، از دهانشویههای مخصوص دندانهای حساس استفاده کنید. یکی از مراقبتهای بعد از تراش دندان استفاده از این تکنیک است.
جویدن آدامس: جویدن آدامس بعد از تراش دندان میتواند باعث افزایش حساسیت دندان شود.
کشیدن سیگار: سیگار کشیدن روند بهبودی را کند میکند و خطر ابتلا به عفونت را افزایش میدهد.
نوشیدن نوشیدنیهای الکلی: الکل باعث خشکی دهان میشود و میتواند زمینهساز عفونت باشد.
استفاده از نی: تا چند روز اول بعد از تراش دندان، برای نوشیدن مایعات از نی استفاده کنید تا از تماس مستقیم نوشیدنی با ناحیهی تراشیده شده جلوگیری شود.
دردهای بعد از ایمپلنت دندان در بلند مدت
• عفونت به سبب مراقبت نادرست
فرض کنید عمل کاشت ایمپلنت انجام شده است؛ مانند هر عمل جراحی دیگری باید احتیاط هایی را در نظر بگیرید تا از گسترش عفونت جلوگیری شود. وجه مثبت کاشت ایمپلنت دندانی این است که به دلیل استفاده از تکنولوژی های مدرن که در حال حاضر در مطب های پزشکی در دسترس است عفونت کردن ناحیه ایمپلنت به ندرت اتفاق می افتد و حتی اگر هم ناحیه ایمپلنت شده عفونت کند؛ درد فوری و شدیدی احساس نخواهید کرد. به علاوه در صورتی که این عفونت به سرعت تشخیص داده شود؛ به راحتی قابل درمان است. اما اگر عفونت را نادیده بگیرید یا به آن توجه نکنید یکی از عوارض جانبی آن احساس درد شدید خواهد بود و به همین علت چکاپ های منظم از ایمپلنتولوژیست پس از کاشت دندان ضروری است.
• جابجایی ایمپلنت دندان
زمانی که یک دست یا پای ما میشکند تا زمانی که استخوان جوش بخورد باید آن را ثابت نگه داریم به همین علت معمولا دست یا پای شکسته گچ گرفته می شود یا آتل بندی می شود. برای جوش خوردن پایه ایمپلنت با استخوان فک نیز باید همین احتیاط مخصوصاً طی ۸ تا ۱۲ هفته اول رعایت شود. در غیر اینصورت پایه ایمپلنت به درستی با استخوان فک جوش نخواهد خورد و به جای آن بافت نرم اطراف ایمپلنت رشد خواهد کرد و در نتیجه ایمپلنت در محل خود پایدار نخواهد بود. ایمپلنتی که لق باشد و به درستی در جای خود قرار نگرفته باشد؛ در بیشتر مواقع دردناک است.
• فشار بیش از حد
فشاری که به طور معمول به دندانها وارد می شود نمی تواند آسیبی به ایمپلنت برساند. اما در صورتی که با بی احتیاطی ضربه به دندان ها وارد شود و یا با گاز زدن یا جویدن چیزهای نامعمول و سفت مثل یخ فشار بسیار زیادی به پایه ایمپلنت وارد شود؛ فشار بیش از حدی به استخوان فک وارد شده و استخوان فک اطراف را می شکند. دندانپزشک طول مشخصی برای ایمپلنت درنظر می گیرد تا خوردن یا جویدن غذاهای معمول موجب وارد آمدن فشار زیاد از طرف پایه ایمپلنت روی استخوان نشود اما در صورتی که این اتفاق بیافتد لثه های اطراف ایمپلنت ملتهب شده و موجب رشد باکتری در آنها و بروز بیماری پریودنتال خواهد شد. تمام این عوامل با درد شدیدی در ناحیه ایمپلنت کاشته شده همراه خواهد بود.
• توجه نکردن به توصیه های جراح بعد از عمل جراحی
برخی بیماران از همان روزهای اولیه کاشت ایمپلنت فعالیت بدنی شدیدی را آغاز می کنند که موجب میشود احساس ناراحتی بیشتری داشته باشند و زمان بهبود ایمپلنت نیز افزایش پیدا کند. معمولاً بعد از عمل کاشت ایمپلنت دندان پزشک توصیه های زیادی به شما نمی کند اما بهتر است همان چند توصیه شامل حفظ بهداشت دهان و دندان، استراحت کافی و عدم وارد آمدن فشار بیش از حد به پایه ایمپلنت را به طور کامل رعایت کنید تا دردهای بعد از ایمپلنت دندان را تجربه نکنید.
• عدم رعایت بهداشت دهان و دندان
ما هم میدانیم زمانی که جای خالی دندان تان را با ایمپلنت پر کردید دوست دارید آن را به همه نشان دهید اما قبل از این که دچار مشکل می شوید بهتر است از آنها به خوبی مراقبت کنید. با وجود این که ایمپلنت های دندانی مانند دندانهای طبیعی پوسیده و خراب نمی شوند اما به علت آسیب هایی که ممکن است به لثه و استخوان فک وارد شود هم چنین دندانهای مجاور که تاثیر بدی روی ایمپلنت دندان میگذارد؛ بهتر است بهداشت دهان و دندان را هر روز رعایت کنید هر گونه ذرات غذا یا باکتری که از اطراف ناحیه ایمپلنت شده تمیز نشود میتواند ایجاد التهاب یا عفونت لثه کرده و دردناک باشد. مسواک زدن، نخ دندان کشیدن و استفاده از دهانشویه ها و مراجعه به دندانپزشک به طور منظم از عواملی است که از بروز بیماریهای دهان و دندان جلوگیری کرده و احتمال احساس درد در اطراف ناحیه ایمپلنت را کاهش می دهد.
درد ایمپلنت دندان یکی از اولین نشانه هایی است که بعد از از بین رفتن بی حسی تجربه خواهید کرد. این احساس درد در ناحیه ای که ایمپلنت کاشته شده کاملاً طبیعی است و حتی ممکن است در نواحی اطراف مانند چانه، گونه یا سایر دندان ها نیز احساس شود.
فرایند کاشت ایمپلنت شامل بریدن لثه ها و دریل کردن سوراخی در استخوان فک است تا پایه تیتانیومی داخل آن پیچ شود. این فرآیند به نظر ترسناک می رسد اما با استفاده از بیحسی موضعی و تکنیک های کاهش هوشیاری می توان بدون احساس هیچ دردی برای بیمار این عمل جراحی را انجام داد. در حقیقت بیشترین درد ایمپلنت پس از عمل جراحی احساس خواهد شد.
درد پس از عمل جراحی معمولاً با داروهای مسکن مانند ایبوپروفن طی چند روز برطرف می شود اما اگر پس از چند ماه یا چند سال در ناحیه ایمپلنت کاشته شده احساس درد کردید؛ چه دلیلی میتواند داشته باشد؟
دردهای بعد از ایمپلنت دندان – چرا، چگونه و کجا
در ادامه توضیحاتی در خصوص دلایلی که می تواند موجب شود ایمپلنت دندان در دهان شما ایجاد درد کند؛ خواهیم داد:
1. عفونت
یکی از معمول ترین مشکلات ایمپلنت دندان که ایجاد درد میکند؛ عفونت لثه یا بیماری پری ایمپلنتایتیس است. این بیماری به علت رشد باکتری که یا در حین عمل جراحی وارد ناحیه ایمپلنت شده و یا به علت عدم رعایت بهداشت دهان و دندان به ناحیه ایمپلنت نفوذ کرده است؛ ایجاد می شود. چون جراح برای انجام عمل جراحی کاشت ایمپلنت همه چیز را به دقت چک کرده و از ابزار های استریل استفاده می کند؛ احتمال ورود باکتری حین عمل جراحی بسیار نادر است و در صورتی که درد پس از کاشت ایمپلنت به علت بروز بیماری پری ایمپلنتایتیس باشد معمولاً ناشی از عدم رعایت بهداشت دهان و دندان مانند نخ دندان کشیدن یا مسواک زدن است. علائم دیگر این بیماری به جز درد شامل تورم، التهاب یا خونریزی اطراف محل ایمپلنت است.
اگر تصور کردید که دچار عفونت شده اید بنابراین بهتر است بلافاصله به دندانپزشک در کلینیک دندانپزشکی مراجعه کنید. اگر این علائم را نادیده بگیرید و پس از مدتی ناپدید شوند خطر عفونت استخوان زیر ایمپلنت و از دست دادن آن وجود دارد. اما در صورتی که عفونت را سریع تشخیص دهید میتوانید ایمپلنت را با مصرف یک دوره آنتی بیوتیک و همچنین بهبود بهداشت دهان و دندان خود حفظ کنید.
در صورتی که کاشت ایمپلنت با شکست مواجه شود باید آن را از دهان خارج کرده و با پایه ایمپلنت دیگری پس از درمان کامل عفونت جایگزین کنید.
2. ناپایداری
اگر ایمپلنت در محل خود لق شده باشد احتمالا به علت از دست رفتن استخوان اطراف آن است که نشان میدهد ایمپلنت شما با شکست مواجه شده و به خوبی و با استخوان اطراف فک در مرحله اولیه جوش نخورده است.
عدم پایداری پایه ایمپلنت ممکن است به علت سیگار کشیدن یا عدم قرار دادن صحیح پایه ایمپلنت توسط جراح در استخوان فک که تراکم ارتفاع کافی نداشته است؛ ایجاد شود. در هر صورت عدم پایداری ایمپلنت برای شما ایجاد درد خواهد کرد. متاسفانه در اکثر مواقع کاشت ایمپلنت در این شرایط با شکست مواجه شده و باید از دهان خارج شود.
۳. خوردن یا جویدن نادرست
اگر ایمپلنت دندان به درستی در استخوان فک جا نگرفته باشد؛ احتمالاً هنگام جویدن یا گاز زدن غذاها احساسدرد خواهید کرد. همچنین خوردن غذا موجب وارد آمدن فشار بیش از حد به استخوان فک شده و برای شما احساس ناراحتی ایجاد خواهد کرد. البته این احساس درد جای نگرانی ندارد؛ معمولا با عوض کردن تاج دندان مصنوعی که روی ایمپلنت قرار گرفته با پروتز دندان مصنوعی که انطباق بهتری با پایه داشته باشد این درد بر طرف خواهد شد.
4. آسیب دیدن رشته های عصبی
یکی دیگر از مشکلات ایمپلنت دندان که ایجاد درد می کند آسیب رسیدن به رشتههای عصبی است. هرچند که این اتفاق خیلی نادر پیش میآید اما اگر ایمپلنتولوژیست محل رشته عصبی را در استخوان فک پایین به درستی تشخیص ندهد و ایمپلنت به آن آسیب برساند؛ علائمی مانند خارش، بیحسی در نواحی پایین صورت مانند لب پایینی یا چونه و یک طرف زبان احساس خواهد شد. در اکثر موارد این علائم زمانی که رشته عصبی بهبود یابد برطرف میشود اما در مواردی نیز درد به طور دائم ادامه داشته است که در این صورت پایه ایمپلنت باید حتماً از دهان خارج شود.
مواردی که مطرح شد در کمتر از ۱۰ درصد ایمپلنتهای کاهش داده شده مشاهده می شود و به طور معمول بیش از ۹۰ درصد عمل کاشت ایمپلنت با موفقیت انجام می شود. با توجه به پیشرفت های تکنولوژی و در دسترس بودن تکنیک هایی مانند سی تی اسکن، CAD/CAM، راهنماهای جراحی و دستورالعمل های پس از عمل جراحی و کاهش درد ایمپلنت دندان بسیاری از مشکلات به وجود آمده قابل حل است.
در صورتی که پس از کاشت ایمپلنت احساس درد یا ناراحتی دارید عوامل مختلفی وجود دارد که باید ریشه اصلی آن را پیدا کنید این مشکلات باید توسط جراح یا ایمپلنتولوژیست در اسرع وقت تشخیص داده شوند تا بتوانند به سرعت بهبود یافته و درد و ناراحتی شما را برطرف کنند. بدیهی است که احساس درد یا ناراحتی چند روز پس از کاشت ایمپلنت کاملاً طبیعی است اما در صورتی که درد پس از یک ماه برطرف نشد حتما باید علت آن بررسی و درمان شود.
دردهای بعد از ایمپلنت دندان در کوتاه مدت
کاشت ایمپلنت دندان یک عمل جراحی است که پس از آن بیمار تا حدودی احساس درد و ناراحتی دارد. اما این احساس درد باید حداکثر طی ۱۰ تا ۱۴ روز از بین برود. در صورتی که درد و ناراحتی شما بیش از این مدت طول کشید و یا روز به روز شدیدتر شد؛ ممکن است به دلایل زیر باشد.
• عفونت: اگر درد و ناراحتی شما همراه با التهاب لثه، خونریزی و احساس مزه بد در دهان باشد؛ احتمالا اطراف ایمپلنت شما عفونی شده است.
• شل شدن هیلینگ کپ: هیلینگ کپ ها در صورتی که در جای خود محکم نشده باشند؛ ممکن است احساس فشار یا درد ایجاد کنند.
• فشار وارده از طرف دندان مصنوعی موقتی: پروتزهای دندان مصنوعی موقتی که به منظور زیبایی روی ایمپلنت ها ها قرار می گیرند ممکن است به محل عمل جراحی آسیب رسانده و موجب احساس درد شود.
• آسیب دیدن رشته عصبی: درد، بی حسی یا خارش در لثه ها، گونه ها، لب ها یا صورت ممکن است نشانه آسیب رسیدن به رشته عصبی در حین جراحی کاشت ایمپلنت دندان باشد. همچنین در صورتی که ایمپلنت بسیار نزدیک به رشته عصبی کاشته شود نیز این درد و ناراحتی احساس میشود.
• وجود مشکلات سینوسی: احساس درد یا ناراحتی یا فشار بعد از ایمپلنت دندان در فک بالا ممکن است به علت وارد شدن پایه ایمپلنت به حفره های سینوسی یا کاشته شدن آن بسیار نزدیک به حفره های سینوسی باشد.
• جوش خوردن ضعیف به استخوان: این شرایط زمانی پیش می آید که پایه ایمپلنت به استخوان فک آن طور که انتظار می رود جوش نخورد و باقی بماند. در این شرایط بیمار تا حدودی احساس درد و ناراحتی به علت جابجا شدن ایمپلنت خواهد داشت.
البته در صورتی که به تازگی ایمپلنت دندان کاشته اید؛ عادت کردن به این جسم خارجی به عنوان یکی از اعضای بدن کمی زمان میبرد. بنابراین احساس درد و ناراحتی خفیف کاملاً طبیعی است. در هر صورت اگر درد و ناراحتی شدید داشتید که برای طولانی مدت ادامه داشت بهتر است برای اینکه جانب احتیاط را نگه دارید با جراح ایمپلنتولوژیست مشورت کنید تا در صورتی که مشکل اساسی وجود دارد پیش از آنکه ایمپلنت شما با شکست مواجه شود به سرعت تشخیص داده شده و برطرف شود.
با سلام حدود 17 روز پیش دندان 6و7 فک پایین را بدون جراحی برای کشیدن و یا پیوند استخوان ایمپلنت کردم، تا یک هفته درد و تورمی نداشتم، اما در هفته دوم درد از دندان کناری ایمپلنت شروع شد و روز به روز بیشتر شد، بخصوص شبها که قابل تحمل هم نیست.... دکترم آنتی بیوتیک تجویز کردن و مسکن که کارساز نبود،. بعد دگزا دادن که اون هم بعد از یک روز دردم برگشت، آیا احتمال آسیب عصبی حین کاشت هست؟ و اینکه این آسیب عصبی قابل درمان هست یا حتی به شرط خوب شدن ممکنه بعد از نصب روکش برگرده؟