در صورتی که یک یا چند دندان شما باید کشیده شود و یا برخی از دندان هایتان افتاده است؛ جایگزین کردن آنها به منظور حفظ ظاهر چهره و همچنین سلامت دهان و دندان بسیار مهم است. حتی از دست دادن یک دندان نیز می تواند روی تناسب سایر دندان های طبیعی تاثیر گذار باشد؛ به طوری که خالی بودن جای دندان موجب میشود دندان های دیگر از مکان خود خارج شده و یا کج شوند. این تغییرات روی نحوه جویدن و گاز زدن شما تاثیر قابل توجهی خواهد داشت. به همین علت در حال حاضر تعداد بیمارانی که روش کاشت ایمپلنت دندان را به عنوان روش دائمی جایگزین کردن دندان از دست رفته خود انتخاب می کنند افزایش چشمگیری یافته است. اکثر افرادی که چند سال از کشیدن یک یا چند دندانشان می گذرد و به تازگی با تکنولوژی کاشت دندان آشنا شده اند؛ در انتخاب روش کاشت ایمپلنت دندانی به عنوان درمان جایگزین کردن دندان از دست رفته شان تردید دارند. این سوال همواره در ذهن آنها وجود دارد که بهترین زمان برای کاشت ایمپلنت دندانی پس از کشیدن دندان ها چه مدت است؟
بهترین زمان برای کاشت ایمپلنت پس از کشیدن دندان ها چه مدت است؟
برای پاسخ به این سوال باید گفت برنامه ریزی برای درمان با روش کاشت ایمپلنت دندانی در صورتی که فرد شرایط لازم برای انجام کاشت را داشته باشد؛ توسط ایمپلنتولوژیست تعیین می شود. به منظور برنامه ریزی برای کاشت ایمپلنت دندان موارد مختلفی باید در نظر گرفته شود. یکی از این عوامل میزان تراکم، ارتفاع و پهنای استخوان فک است که با استفاده از عکس اشعه ایکس از استخوان فرد و یا سی تی اسکن مشخص می شود. این ارزیابی ها دید خوبی نسبت به تراکم استخوان فک به دندانپزشک می دهد که باتوجه به آن سنجیدن شرایط محل کاشت ایمپلنت دندان توسط دندانپزشک بسیار راحت تر است.
سایر عوامل
به همین علت دندانپزشکان توصیه میکنند که بیمار بلافاصله پس از کشیدن دندان، اقدامات لازم جهت کاشت ایمپلنت را انجام دهد. عامل دیگری که در کاشت ایمپلنت دندان موثر است نحوه کشیدن دندان است که با نام کشیدن دندان آتروماتیک شناخته می شود. این روش به حفرات استخوان اطراف دندان کمک کرده و در نتیجه نحوه کاشت ایمپلنت را راحت تر می کند. دندانپزشک متخصص با در نظر گرفتن تمامی موارد به شما توصیه خواهد کرد که آیا روش کاشت ایمپلنت برای جایگزین کردن دندان از دست رفته تان مناسب است یا خیر.
بهترین زمان ایمپلنت بعد از کشیدن دندان
بهترین زمان برای کاشت ایمپلنت به چندین عامل بستگی دارد. عامل اول وضعیت لثه است. لثه باید سالم و بدون التهاب باشد تا ایمپلنت به خوبی جوش بخورد. دومین عامل که بهترین زمان ایمپلنت بعد از کشیدن دندان را تعیین می کند، تراکم استخوان فک است. استخوان فک باید به اندازه کافی قوی باشد تا ایمپلنت رو نگه دارد. هرگونه عفونت در دهان باید قبل از کاشت ایمپلنت درمان شود.
کاشت ایمپلنت فوری یا انتظار یک تا دو ماهه پس از کشیدن دندان
اولین راه حل، کاشت ایمپلنت فوری است اما ممکن است دندانپزشک به شما توصیه کند تا حدود ۱ تا ۲ ماه پس از کشیدن دندان منتظر بمانید و سپس اقدام به کاشت ایمپلنت نمایید. در روش کاشت ایمپلنت فوری، پایه ایمپلنت بلافاصله پس از کشیدن دندان در استخوان فک کاشته می شود. البته در صورتی که تراکم استخوان کافی وجود نداشته باشد باید پیش از کاشت پایه ایمپلنت، عمل پیوند استخوان انجام گیرد؛ تا فضای کافی برای در استخوان فک ایجاد شود. متخصص ایمپلنت، زمانی پیوند استخوان را پیشنهاد می دهد که حفره های استخوانی وسعت بسیار زیادی داشته باشند. در صورتی که ۱ تا ۲ ماه پس از کشیدن دندان منتظر بمانید بافت لثه شما تا حدودی بهبود یافته و احتمال موفقیت کاشت ایمپلنت در این زمان بالاتر می رود. چون بافت لثه میتواند بهتر از پایه ایمپلنت حمایت کند و از لحاظ زیبایی نیز نتیجه بهتری خواهد داشت.
انتظار طولانی تر : اقدام به کاشت ایمپلنت در فاصله 2 تا 4 ماه پس از کشیدن دندان
انتخاب دیگر این است که بین ۲ تا ۴ ماه پس از کشیدن دندان منتظر بمانید تا استخوان نیز بهبود پیدا کند. کاشت دندان در این شرایط، موجب پایداری و استحکام بیشتر ایمپلنت دندان می شود چون ایمپلنت کاملا به استخوان فک جوش می خورد.
البته مدت زمان انتظار بین ۴ تا ۶ ماه پس از کشیدن دندان جهت کاشت ایمپلنت به خصوص برای دندان های جلویی فک نیز متداول است. چون پس از این مدت لثه کامل بهبود یافته و درصورتیکه بیمار دچار بیماریهای لثه یا عفونت باشد نیز کاملا درمان می شود. همچنین از لحاظ زیبایی نیز ایمپلنت کاشته شده و تاج دندانی سوار شده روی آن شرایط بسیار بهتری خواهد داشت.
انتظار طولانی تر بیش از 6 ماه نیز امکان پذیر است.
گاهی اوقات با اینکه بیمار تمایل دارد عمل کاشت ایمپلنت و پر کردن جای خالی دندان خیلی سریع انجام شود که کاملا هم طبیعی است؛ متخصصان دهان و دندان به منظور اطمینان از موفقیت کامل روش کاشت ایمپلنت توصیه می کنند که این عمل را بیش از 6 ماه به تعویق بیاندازند. البته در این شرایط نیز بیمار نباید نگران عدم موفقیت کاشت ایمپلنت باشد چون ایمپلنتولوژیست باید ابتدا به طور کامل شرایط بیمار را بررسی کرده و بهترین زمان برای کاشت پایه ایمپلنت در استخوان فک را تعیین می کند. همچنین در صورتی که پیش از انجام عمل کاشت، بیمار نیاز به عمل جراحی پیوند استخوان، لیفت سینوس یا درمان عفونت لثه داشته باشد نیز زمان انتظار برای کاشت ایمپلنت ممکن است بیش از ۶ ماه پس از کشیدن دندان به تعویق بیفتد.
اقدام به کاشت ایمپلنت چند سال پس از کشیدن دندان
با اینکه خالی ماندن جای دندان موجب جابجا شدن سایر دندان ها و حتی از دست دادن دندان های سالم دیگر نیز می شود و معمولا متخصصان ایمپلنت توصیه می کند که بهترین زمان برای جایگزین کردن دندان های از دست رفته بلافاصله پس از کشیدن دندان است؛ اکثر اوقات زمانی که بزرگسالان یکی از دندان های دائمی خود را از دست میدهند؛ مدت زمان زیادی را بدون جایگزین کردن دندان سپری می کنند که مشکلات بسیاری از جمله تحلیل استخوان فک را به دنبال خواهد داشت. اما باید بدانید که هیچ زمانی برای اقدام به کاشت ایمپلنت دیر نیست. امروزه با پیشرفت تکنولوژی، تقریبا تمامی مشکلاتی که برسر راه کاشت ایمپلنت وجود دارد؛ قابل حل است. پس حتی اگر چندین سال است که برخی از دندان های خود را کشیده اید می توانید با مراجعه به یک ایمپلنتولوژیست ماهر، روند درمان کاشت ایمپلنت خود را پیگیری کنید.
روش های جایگزین کردن دندان های از دست رفته با ایمپلنت دندان
بهترین گزینه برای جایگزین کردن دندانی که افتاده یا کشیده شده ایمپلنت های دندانی است. ایمپلنت دندانی یک روش دائمی است که از طریق یک عمل جراحی ساده فیکسچر را به عنوان جایگزین ریشه دندان طبیعی داخل استخوان فک می کارد. زمانی که ایمپلنت دائمی کاشته شد یک پروتز دندان مصنوعی همراه با اباتمنت روی آن سوار می شود. نصب تاج دندان پس از جوش خوردن پایه ایمپلنت نیازی به تراشیدن دندانهای مجاور ندارد. چون تاج دندان مصنوعی به طور کامل از لحاظ ظاهری و ابعاد با دندانهای مجاور مطابقت دارد و کاملا به شکل دندان طبیعی که از دست دادهاید به نظر می رسد.
جایگزینی فوری دندان از دست رفته موجب می شود که فضای خالی بین دندانها پر شده و از جابجا شدن یا کج شدن سایر دندان های طبیعی به سمت فضای خالی جلوگیری می کند. با کاشت ایمپلنت دندان دائمی لثه های شما سلامت خود را حفظ خواهند کرد و هنگام خوردن و جویدن غذا مشکلی نخواهید داشت. کاشت ایمپلنت به حفظ سلامت استخوان نیز کمک خواهد کرد.
روش 1: کاشت ایمپلنت فوری
در بسیاری از موارد ایمپلنت های دندانی همزمان با کشیدن دندان طبیعی در دهان بیمار کاشته می شود. این گزینه برای اکثر بیماران بهترین انتخاب است چون در یک جلسه مراجعه به دندانپزشک، عمل کشیدن دندان و کاشت ایمپلنت به طور همزمان انجام می گیرد و نیازی به عمل جراحی مجدد برای کاشت فیکسچر نیست.
ایمپلنت هایی که در همان روزی که دندان کشیده می شود؛ کاشته میشوند؛ در صد موفقیت بسیار بالایی دارند. در این شرایط، ترمیم استخوان در بهترین حالت انجام گرفته و بیمار مجبور نیست بدون دندان در فعالیت های اجتماعی شرکت کند.
در صورتی که دندانتان شکسته است و هنوز ریشه آن را از دهان خارج نکرده اید؛ کاشت ایمپلنت فوری گزینه مناسبی برای شما است چون هم به ترمیم بافت استخوان و لثه شما کمک خواهد کرد و هم درصد موفقیت کاشت ایمپلنت را بالا خواهد برد.
روش دوم: کاشت ایمپلنت در کوتاه مدت
در این روش، کاشت پایه ایمپلنت چند هفته پس از کشیدن دندان طبیعی انجام می گیرد. اگر به بیماری های لثه مبتلا باشید و پیش از انجام عمل جراحی عفونت در ناحیه دندان کشیده شده نیاز به درمان داشته باشد؛ کاشت ایمپلنت در کوتاه مدت بهترین گزینه برای شماست.
در صورت وجود عفونت، کاشت ایمپلنت فوری، ریسک شکست روش ایمپلنت دندان را به شدت افزایش می دهد. به همین علت دندان پزشک در این شرایط توصیه می کند که به منظور درمان بافت های لثه عفونی شده چند هفته منتظر بمانید و پیش از بهبود کامل لثه و استخوان فک، عمل کاشت ایمپلنت را انجام ندهید. این روش کوتاه موجب می شود نتیجه کاشت ایمپلنت از لحاظ زیبایی بسیار بهتر بوده و بافت لثه اطراف ایمپلنت نیز سالم تر باشد.
روش سوم: کاشت ایمپلنت با تأخیر
کاشت ایمپلنت با تاخیر، کمتر مورد توجه دندانپزشکان است. چون در صورتی که ایمپلنت های دندان چند ماه پس از کشیدن دندان طبیعی کاشته شود؛ چالش های بیشتری برای ایمپلنت به وجود خواهد آمد. در این شرایط استخوان پیش از کاشت پایه ایمپلنت شروع به بهبود یافتن می کند و با سرعت غیر قابل پیش بینی شروع به ریکاوری خواهد کرد. رشد مجدد استخوان ممکن است بسیار سریع اتفاق بیفتد و موجب ایجاد مشکل در جراحی ایمپلنت شود. با این وجود، در شرایطی که برخی مشکلات مانند عفونت در حفرات استخوان اطراف پایه وجود داشته باشد؛ کاشت ایمپلنت با تاخیر به بیمار توصیه می شود.
روش چهارم: کاشت ایمپلنت در طولانی مدت
اگر بیش از ۶ ماه از کشیدن دندان طبیعی شما گذشته باشد؛ همچنان کاشت ایمپلنت می تواند گزینه مناسبی برای شما باشد. در برخی شرایط، بیمار نیاز به انجام عمل جراحی پیوند استخوان جهت ترمیم بافت استخوان فک خود دارد که زمان انتظار برای کاشت ایمپلنت را حدود شش ماه به تاخیر میاندازد تا در این مدت گرفت های استخوانی به بهبود تراکم استخوان فک کمک می کند تا پایه ایمپلنت بتواند پس از نصب بهتر از تاج دندان حمایت کند. برای بسیاری از بیماران در نظر گرفتن این مدت زمان انتظار پایداری و استحکام ایمپلنت دندان را تضمین می کند.
کاشت دندان با تأخیر یا در طولانی مدت برای بیمارانی که به مدت طولانی از دندان مصنوعی استفاده کردهاند و پس از چندین سال تصمیم گرفت دندان های مصنوعی را با اوردنچر جایگزین کند نیز گزینه مناسبی است.
بهترین زمان برای کاشت ایمپلنت دندان چه مدت بعد از کشیدن دندان طبیعی است؟
اگر می خواهید یک یا چند دندان خود را به روش کاشت ایمپلنت جایگزین کنید؛ در مرحله اول باید با یک ایمپلنتولوژیست مشورت نمایید. متخصص ایمپلنت در ابتدا شرایط دهان و دندان و سلامت عمومی بدن شما را بررسی کرده و سپس با پرسیدن سوالاتی همه بهترین زمان برای کاشت ایمپلنت را برای شما برنامه ریزی خواهد کرد. برای مشاوره در خصوص بهترین زمان کاشت ایمپلنت می توانید با کلینیک دندانپزشکی یا با مطب دکتر شهاب محمدی ایمپلنتولوژیست و جراح دندان تماس گرفته و با تعیین یک قرار ملاقات، پاسخ تمامی سوالات خود را طی یک جلسه مشاوره رایگان دریافت کنید.
بهترین سن انجام ایمپلنت دندان چه زمانی است؟
با وجود اینکه ایمپلنت دندان مزایای بسیار زیادی از جمله توانایی جویدن غذا، صحبت کردن بدون هیچ گونه مشکلی، ظاهر زیبا، جلوگیری از تحلیل استخوان فک و تغییر ساختار چهره را دارد اما معمولا این روش برای افراد بیماران زیر ۱۸ سال توصیه نمی شود.
چرا کودکان و نوجوانان کاندید مناسبی برای انجام عمل کاشت دندان نیستند؟
پیش از اقدام به کاشت ایمپلنت، استخوان فک بیمار باید به طور کامل رشد کرده باشد. معمولا رشد استخوان فک پیش از اتمام نوجوانی و حتی پس از دوران بلوغ نیز به رشد خود ادامه می دهد. بنابراین ایمپلنتولوژیست معمولاً عمل کاشت ایمپلنت را تا سن ۱۸ سالگی در بیماران به تاخیر می اندازند. البته این محدودیت سنی دقیق نیست زیرا رشد استخوان فک در افراد مختلف در اثر عوامل گوناگونی تغییر می یابد.
برای تعیین اینکه آیا استخوان فک نوجوانان به اندازه کافی رشد کرده است یا خیر باید دندانپزشک عکس اشعه ایکس استخوان فک آنها را بررسی کرده و در صورتی که تشخیص دهد رشد استخوان کافی بوده عمل کاشت ایمپلنت را انجام دهد. البته اجازه والدین نیز برای افراد زیر ۱۸ سال جهت کاشت ایمپلنت گرفته می شود.
خبر خوب این است که حداکثر سن برای انجام ایمپلنت مطرح نیست بیش از نیمی از بیمارانی که عمل کاشت ایمپلنت را انجام می دهند سن بالای ۶۵ سال دارند و محدودیت سنی و بالا بودن سن موجب نمی شود که کاندید مناسبی برای انجام ایمپلنت نباشند. در حال حاضر سوار کردن دندان مصنوعی ثابت و متحرک بر پایه ایمپلنت روی بیماران ۸۰ یا حتی ۹۰ ساله با درصد موفقیت بالا انجام می گیرد. در حقیقت دندانپزشکان به اکثر کهنسالانی که از دندان های مصنوعی متحرک استفاده می کنند؛ توصیه می کنند که به جای آنها از دندان های دائمی بر پایه ایمپلنت یا همان اوردنچر استفاده کنند.
سلام، من دوتا دندون فك پايينم نياز داره ب ايمپلنت ولي اين مدت چندماهه ك خالي ميمونه خيلي برام اذيت كنندس چون ك حرف زدني كامل مشخص ميشه، نميش يه كاري انجام بشه ك موقت باشه و اون جاي خاليو پر كنه تا زمانيكه دندون كاشته ميشه؟